(DOC) Procuratura Generală: Ministrul Oleg Balan a fost numit ilegal în funcția de Rector al Academiei de Administrare Publică

IMG_2408-1.JPG

Desi de fiecare data se zice ca Moldova trebuie sa fie un Stat de drept, de cele mai multe ori gasim persoane cu demnitate publica care prefera sa incalce legea, in loc sa o apere si sa o promoveze. Este si cazul actualului ministru de Interne, Oleg Balan, numit ilegal in functia de Rector al Academiei de Administrare Publica, apoi, tot ilegal si-a suspendat contractul, pastrand functia pentru zilele negre – cum ar fi caderea Guvernului.

Prin sesizarea Procuraturii Generale din 20 mai 2015, se aduce la cunostinta premierului Gaburici despre ilegalitatile admise in procesul de numire a Rectorului Academiei, in urma caruia Balan a fost castigatorul.

Procuratura mentioneaza ca, tot ilegal s-a suspendat si contractul de munca incheiat cu actualul ministru. Potrivit Statutului, contractul poate fi suspendat doar de catre Guvern, iar delegarea altor persoane la fel este in portofoliul Guvernului, nu un drept al rectorului suspendat.

Constatam, cu tristete, ca se pun in fruntea unor ministere importante persoane lipsite de integritate care, incalcand Legile RM, obtin functii importante si pastreaza scaunul moale, pentru orice situatie.

De mentionat ca, suspendarea contractului nu duce si la calcularea termenului mandatului. Astfel, daca mandatul de rector este de 5 ani, iar Balan ar sta 4 ani in Gov, atunci, dupa expirarea mandatului de ministru, ar mai avea inca 4 ani de mandat de rector, pentru ca unul deja l-a irosit, aflandu-se ilegal in functia de Rector. In asa fel, Balan poate pastra functia de rector al Academiei aproape 10 ani, insa fiind numit doar o singura data.

Eu sper ca urmatorul premier o sa aiba putina demnitate si nu va pleca urechea la cei lipsiti de integritate. Sper sa desemneze un alt ministru, pentru ca actualul este total lipsit de respectul fata de lege si de reforme, plus ca nu este vazut cu ochi buni de catre donatorii externi. Or, Ambasada Suediei a spus clar ca nu vor veni fonduri atata timp cat Balan va fi Ministru!

Cititi sesizarea de la PG:

 

 

Dle Ministru, eu scriu despre fapte concrete, nu brașoave. Este timpul sa demisionati de buna voie si de la Academiei, pentru ca de la Minister o sa plecati odata cu Chiril Gaburici.

 

Distribuie acest articol