Dle ministru de Finanțe, nu dați cu piciorul în vinificatori!

Ieri am aflat ca producatorii de bere au reusit sa dezbata din proiectul Legii bugetului pe anul 2016 tot ce tine de majorarea accizelor in acest an. Ei au bani si influenta, asa ca se poate de inchis ochii. Gaura formata din urma berii va trebui acoperita din alta parte, exact cum se face de cativa ani. Ministerul Finantelor vrea sa puna povara pe umerii vinificatorilor, asa ca din acest an, mai exact din 1 aprilie 2016, accizele la alcoolul produs de vinificatorii din tara vor creste cu niste %. Sigur, pragul de majorare nu-i mare, dar nici nu este mic pentru o sfera economica aflata in decadere dupa noul embargou aplicat de Federatia Rusa.

Trebuie de luat in consideratie ca, producatorii de bere procura materia pima de peste hotarele tarii. De la noi se cumpara doar apa de la robinet, forta de munca si ceva cheltuieli de logistica. O mare parte din bani merg peste hotarele tarii. Sustinerea producatorilor de bere inseamna de fapt stimularea economiei unei altei tari, si anume cea producatoare de hamei, malt, orz, drojdii si alte spețe utilizate la fabricarea acestei bauturi. Vinificatorii locali, in schimb, sunt pusi din nou pe branci.

Dle ministru de Finante, incetati sa mai faceti bani din contul accizarii alcoolului. Este suficient ca se achita accize la producere, asa ca nu mai impozitati de trei ori acelasi litru de alcool absolut, plus la care se adauga si TVA de 20%. E prea mult deja!

Persoanele care au elaborat proiectul bugetului ar fi trebuit sa mearga la vinarii, sa faca doua-trei plimbari printre butoaiele si sticlele din depozite, apoi sa propuna majorarea accizelor. Nu poti sa bagi pe gatul vinificatorilor o majorare fiscala anume in momentul cand nimic nu merge pe piata locala si nici la export! Mai mult, este greu de cocurat cu firmele aflate in zona economica libera. A fost cea mai mare prostie acreditarea acestor producatori, pentru ca in ZEL se da accept doar producatorilor care nu vor afecta activitatea celor din afara. In Moldova s-a primit invers, iar din acest motiv partenerii externi aleg mai degraba sa lucreze cu ZEL, deoarece ei pot da preturi mai mici, dat fiind faptul ca nu au TVA si mai beneficiaza de niste scutiri foscale.

Majorarea accizelor, dupa cum se planuieste, ar putea distruge industria vinului. Se gandeste cineva la acest lucru?

Distribuie acest articol