Dle Barbăroșie, de când electoratul votează majorități parlamentare?

De la început trebuie să spun că sunt profund dezamăgit de noua poziție a expertului politic Arcadie Barbăroșie. Era un analist simpatic pre vremuri, însă de câteva luni a căzut în mijlocul intereselor Țopilor.

Dl Barbăroșie a spus în timpul unei conferințe de presă că actuala putere nu are legitimitate, deoarece societatea nu a votat o așa componență a Parlamentului, și nici a Guvernului.

Probabil e cazul să-i amintesc analistului politic despre faptul că electoratul votează partide sau candidați independenți, iar acestea sunt libere să formeze în Parlament după propria convingere, reprezentând interesul electoratului, alianțe de guvernare, să investească Guverne sau să înainteze moțiuni de cenzură. Electoratul nu votează majorități, cu excepția blocurilor electorale.

Barbăroșie spune că Parlamentul ar avea legitimitate doar dacă PLDM ar fi în noua alianță de guvernare? De ce nu ne spune direct în nas că este supărat pe faptul excluderii liberal-democraților și întemnițării lui Vlad Filat? Crede că suntem proști și nu înțelegem în trâmbița cui suflă de ceva vreme? Rușine, Dle!

art.4 din Regulamentul Parlamentului

(1) În vederea formării organelor de lucru şi organizării activităţii Parlamentului, deputaţii constituie fracţiuni parlamentare alcătuite din cel puţin 5 deputaţi aleşi în bază de liste ale concurenţilor electorali, precum şi o singură fracţiune parlamentară cu aceeaşi componenţă numerică din deputaţi aleşi în bază de liste ale concurenţilor electorali care nu au întrunit numărul necesar pentru a constitui o fracţiune parlamentară, din deputaţi independenţi şi/sau deputaţi neafiliaţi.

(12) Majoritate parlamentară este considerată fracţiunea sau coaliţia fracţiunilor, anunţată prin declaraţie, care cuprinde mai mult de jumătate din deputaţii aleşi.
(13) Opoziţie parlamentară este considerată fracţiunea sau fracţiunile care nu fac parte din majoritatea parlamentară şi care s-au declarat în opoziţie faţă de aceasta.

******************

Codul electoral 

alegeri – în cazul în care nu se face vreo specificare, alegerile în Parlament, în autorităţile administraţiei publice locale, precum şi referendumurile. Aceeaşi noţiune vizează acţiunile cetăţenilor, partidelor şi altor organizaţii social-politice, blocurilor electorale, organelor electorale şi altor organe de stat, orientate spre întocmirea listelor electorale, desemnarea şi înregistrarea candidaţilor, efectuarea agitaţiei electorale, votarea şi constatarea rezultatelor votării, precum şi alte acţiuni electorale întreprinse în conformitate cu legislaţia în vigoare;

concurenţi electorali:
candidaţii independenţi, înregistraţi de Comisia Electorală Centrală, precum şi partidele, alte organizaţii social-politice şi blocurile electorale, ale căror liste de candidaţi au fost înregistrate de Comisia Electorală Centrală – în cazul alegerilor parlamentare;
partidele, alte organizaţii social-politice, blocurile electorale, şi persoanele care candidează pentru funcţia de primar sau de consilier în consiliul local şi care sînt înregistrate de consiliile electorale de circumscripţie respective – în cazul alegerilor locale;

Dle Barbăroșie, vedeți undeva „majoritatea parlamentară” în calitate de concurent electoral? Cum afirmați că actuala majoritate nu are legitimitate, deoarece nu a fost votată de electorat? Cum trebuie să fie votată? Prin care procedură legală?

Apropo, noua majoritate parlamentară a semnat un Acord de guvernare pro-europeană. Sunteți deranjat și de acesta? Nu vă place că noul Guvern va implementa Acordul de asociere cu UE? Ce anume vă deranjează?

Ce ține de Forumul Civic

Mai sus este masa așa zișilor reprezentanți ai Forumului Civic. Ei înaintează Guvernului ultimatumul privind înregistrarea Partidului DA, al Țopilor, în caz contrar vor face din nou proteste violente și vor produce daune încă de vreo 2 milioane de lei.

Nu-ți vine să crezi că o entitate civică mai are acest statut din moment ce înaintează niște condiții politice. Este exact opusul scopurilor unei organizații civice, care de fapt nu ar trebui să se ocupe de politică. Dlor, „civic” însemnă să aparțineți cetățenilor, nu Țopilor sau lui Vlad Filat! Încetați să mai fiți penibili!

 

 

Distribuie acest articol