Din raportul primarului Ilan Shor: strazi reparate, magazine sociale, transparenta si actiuni concrete

Astazi am participat la evenimentul de raportare fata de cetateni a activitatii primarului orasului Orhei. Shor le-a spus celor prezenti tot ce s-a facut pana acum, dupa care a trecut la prezentarea planului pentru urmatoarea perioada.

Sala festiva a Primariei, unde s-a prezentat raportul, a fost full. Unii au fost intorsi de la usa din lipsa de locuri, dar oricum au stat in holul Primariei si au facut o recapitulare a schimbarilor in bine realizate la Orhei. Eu am fost surprins de interesul localnicilor fata de ce se face in orasul lor, mai cu seama ca pana la venirea noului primar nu se organizau astfel de evenimente, iar oamenii nu prea se interesau.

 

Cu parere de rau nu a fost si runda intrebari-raspunsuri. Nu stiu de ce Shor a evitat acest aspect, dar pe de o parte’l inteleg ca nu a vrut sa fie pus in situatia sa raspunda unor intrebari provocatoare si fara sens.

Daca este totusi sa mentionez ceva din raport, mi-a atras atentia succesul magazinelor sociale si indemnizatiile pentru nou-nascuti. Aceste doua actiuni gestionate personal de Shor demonstreaza interesul pentru toate paturile sociale din Orhei. Bravo!

In primele luni de mandat au fost reparate mai multe drumuri, s-au facut lucrari pentru restabilirea iluminatului stradal, a fost micsorat tariful pentru apa potabila, au fost oferite ajutoare materiale, iar pe plan tehnic au fost intreprinse actiuni de modernizare a parcului auto din localitate. Am văzut pe la ei si Garda Populară, o institutie care asigura ordinea publica in tot orasul.

In acest an, începand cu luna viitoare, in cartierele Centru, Nistreana, Lupoaica si Slobozia Doamnei vor fi demarate lucrarile de reparatie a strazilor. Pentru aceasta, in Orhei va fi adusa o uzina de producere a asfaltului de calitate.

La fel, tot in acest an vor fi lansate si lucrarile de reparatie a blocurilor multietajate din oras, pentru ca in prezent sunt intr-o stare deplorabila. Vor fi instalate si ascensoare noi, economice. In total se vor face lucrari la peste 100 de blocuri.

Shor nu se gandeste doar la beton, asfalt si restul. Are in gand sa inverzeasca orasul. Este increzut ca inverzirea orasului va transforma Orheiul intr-o carte de vizita a Republicii Moldova. Pe langa inverzire vor fi continuate si lucrarile de reconstructie a parcului central. Peste cateva luni va aparea si o plaja moderna pe malul lacului din preajma.

Probabil ati aflat cateva luni in urma si despre interesul lui Shor fata de tineretul din orasul pe care-l conduce. A decis atunci sa ofere indemnizatii pentru nou-nascuti, de la sapte la zece mii de lei. Sustinerea tinerelor familii duce inevitabil si la cresterea natalitatii, iar acest fenoment trebuie sustinut si prin crearea celor mai bune conditii de crestere a copiilor. Astfel, in Orhei vor fi instalate mai multe terenuri de joaca, precum si va fi deschis un Centru pentru Tineri.

Dupa cum a anuntat Primarul de Orhei, in urmatoarele luni mai multe servicii subordonate Primariei Orhei vor fi reorganizate si incluse intr-un holding fondat de administratia locala. Aceasta reorganizare va permite ridicarea calitatii prestarii serviciilor catre localnici, precum si altor parti interesate. Noul Holding se va ocupa de la gospodaria comunala pana la constructia de drumuri si alte obiective, servicii care de care vor putea beneficia contra cost si alte administratii locale din afara Orheiului, fie ele de la nordul sau sudul tarii.

Totodata, reorganizarea serviciilor va permite majorarea salariilor angajatilor. Directorii vor primi salariu conform succeselor inregistrate, asa ca vor trebui sa se implice plenar, nu doar sa astepta salariul lunar cum se intampla la multe alte structuri de acest gen.

La final Shor a felicitat JurnalTV pentru cei 6 ani de activitate, daruind acestora un tort fara inscriptie si o sticla de spumant. La fel, Shor a tinut sa felicite toate femeile prezente in sala cu ocazia zilei de 8 Martie.

Nu in ultimul rand, Ilan Shor a fost felicitat cu ocazia zilei de nastere, care se apropie. Felicitarea a fost sustinuta de un val de aplauze.

Raportul prezentat de Ilan Shor in fata locuitorilor orasului Orhei by Corneliu Gandrabur

Comunicatul oficial este pe www.orhei.md

Distribuie acest articol