Despre vizita la nordul Moldovei, organizată de API

Datorită unui proiect al Asociației Presei Independente, finanțat de GIZ, am vizitat trei localități din nordul țării, unde au fost implementate proiecte locale.

Agenție de Dezvoltare Regională Nord, condusă de Ion Bodrug, face lucruri frumoase la nordul țării, acolo unde am găsit zilele trecute comunități care nu așteaptă mană cerească, dar scriu proiecte de finanțare. Pe lângă toate cele pozitive sunt și lucruri negative. Imediat ce am ajuns la fiecare proiect am încercat să identific atât cele bune, cât și cel rele.

Primul proiect vizitat a fost drumul construit între satele Trinca (Edineț) și Corjeuți (Briceni). Detalii despre proiect găsiți pe www.curentul.md

DSC_0322

Acest drum trece și de-a lungul satului Corjeuți. Calitatea acestuia mi-a plăcut și deja vom vedea câți ani o să țină. Una din problemele identificate este că la primul pod reparat lipsește siguranța pentru pietoni.

DSC_0262

DSC_0263

Acolo jos, sub pod, pe acel om care poate cădea într-o zi îl așteaptă Moartea cu un indicator uitat de muncitori, un adevărat pericol pentru sănătate. Acele bucăți de metal al putea străpunge corpul uman și ar putea fi urmări neplăcute, inclusiv pentru autoritățile locale.

DSC_0256

Nu știu dacă acest indicator va fi scos degrabă de acolo și va fi eliminat pericolul pentru sănătate, dar primarului satului spune că pentru închiderea acestui cap de pod este nevoie de un nou proiect. Ion Bodrug, Directorul ADR Nord, spune că uneori calitatea proiectărilor mai lasă de dorit, iar aceasta chiar este o scăpare. Sper că măcar pentru scoaterea indicatorului nu va trebui un proiect de câteva sute de mii.

Al doilea proiect vizitat a fost cel din Larga, Briceni. Detalii despre acesta găsiți pe www.curentul.mdAici 8 afaceri înfloresc într-un incubator de afaceri, administrat de Elena Bejenaru.

DSC_0336

Doamna Administrator, dar și directorul ADR Nord, au recunoscut că la nivelul de jos este o problemă cu umezeala. Ei spun că problema este din cauza construcției. Am încercat să văd ce de fapt alimentează acea ciupercă și am găsit un canal unde se adună apa de ploaie și stă acolo până se evaporă, ori până intră toată sub clădirea incubatorului și se duce direct în locul unde este umed. Recomandarea mea este ca acel canal să fie betonat la fund și să fie făcută o scurgere din el, ori chiar de astupat și toată apa de pe gazon să curgă în altă parte.

Al treilea și ultimul proiect vizitat a fost cel din Băhrinești, Larga. Detalii despre proiect găsiți pe www.curentul.md

DSC_0377

Aici Doamna primar și cele 12 ajutoare m-au uimit. Au reușit să atragă investiții prin 7 proiecte și nu au așteptat mană cerească și bani din bugetul raionului să cumpere 10 calculatoare, aparatură pentru discotecă, mobilă și altele. Au făcut dintr-o ruină în Centrul unde vine tot satul.

Din partea negativă aici aș zice că, deși ei venerează busuiocul, încă nu au o stemă a satului cu această plată. Ar trebui ca neajunsul să fie lichidat în cel mai scurt termen 😀

Mulțumesc foarte mult API pentru posibilitatea de a vizita proiectele finanțare de FNDR și urez mult succes în continuare celor de la ADR.

Distribuie acest articol