Despre Securitatea Statului în presa moldavă

  

Ceva timp in urma, Centrul de Informare privind NATO de la Chisinau a tinut un curs jurnalistilor moldoveni despre ce inseamna Securitatea Statului, despre NATO si despre alte aspecte, in contextul evenimentelor din regiune. La eveniment a venit si o invitata din Ucraina, lider a miscarii online care militeaza impotriva propagandei TV/online a Kremlinului.

Tot ceva timp in urma, la o discutie in Comisia parlamentara pentru mass-media, s-a vorbit despre cenzura propusa de unele partide aflate acum la guvernare. Desi unii au glumit pe seama unui participant la discutii, eu am gasit cu tâlc cele spuse de Dumitru Țîra, proprietarul Realitatea TV

Acesta a mentionat ca presa noastra nu intelege ce face in prezent. Tin sa-i dau dreptate, pentru ca asa si este. Avem presa care se concentreaza pe ridicarea starii de panica, presa care se ocupa de promovarea altor interese, precum si surse media care se ocupa cu ceea ce comanzi, avand un decalaj puternic de la scopul presei pana la politica editoriala. Nu voi da exemple, pentru ca stiti singuri.

In viziunea unora, Securitatea Statului tine doar de atentarea la integritatea Moldovei pe cale militara, considerand ca știruțele lor nu afecteaza cu nimic mersurile din aceasta țară. Insa, securitatea inseamna inclusiv presa responsabila si independenta, care intelege ce face. Jurnalistii sunt presa, nu invers. Din aceasta cauza, nu putem accepta scuze ca “asa vrea patronul”. Jurnalistul sa se ridice si sa plece, sa se asocieze cu alti jurnalisti si sa faca treaba independenta, care sa nu afecteze interesele si securitatea Moldovei, tara in care traieste.

Inainte aveam presa independenta si spuneam ca avem nevoie de timp sa o avem mai buna, iar acum spunem ca avem deja nevoie de acea presa independenta. Suntem in situatia cand putine surse media mai inteleg ce inseamna securitatea nationala si interes de Stat. Din pacate.

Nu stiu cand o sa vina acel timp cand Securitatea Nationala va fi o tema invatata de toti jurnalistii de la noi. Poate ca nu doar NATO ar trebui sa se ocupe de acest aspect. Probabil avem nevoie de ore intense si din partea Ministerului Apararii, cu antrenarea expertilor straini.

Daca sa fiu sincer, acum suntem absoluti nepregatiti sa tinem piept unei invazii agresive a propagandei de la Moscova, precum si din alta parte. Suntem doar initiati, insa departe sa tinem piept.

Distribuie acest articol