Despre protestul elevilor din 17 noiembrie 2013

Astăzi am citit mai multe titluri de știri despre protestul elevilor moldoveni, care  s-a desfășurat în fața Guvernului Republicii Moldova.

Din tot ce am reușit să citesc este că au participat în jur de 100 de elevi, care se recomandă ca fiind masă reprezentativă a numărului total de studenți mai curajoși, care au decis să iasă azi în fața tuturor să-și spună nemulțumirea privitor la procedurile de susținere a examenelor din sesiunea de BAC.

Nu am deschis nici-o știre să văd ce anume revendică elevii, însă titlurile văzute pe Facebook m-au dus cu gândul în anul 2008, când mai mulți colegi de facultate au protestat împotriva procedurilor de notare și testare.

Știrea de atunci am găsit-o, scurtă, pe www.protv.md. Știu că anume Pro a făcut știre din acel subiect, fapt pentru care azi am scris pe Facebook despre protestul studenților din 2008.

Atunci eram la ore. Aveam lecții de criminalistică și pe geam vedeam grupul studenților din anul I și II care protestau în fața facultății de Cadastru și Drept. Seara am ajuns acasă și am început a număra: acestuia am făcut teză, acestuia lucrarea de an, pe acesta l-am ajutat să susțină 2 examene, pe celălalt l-am ajutat să fie acceptat la BAC.

Ca și atunci, acum seara am redeschis știrea, ce-i drept în care lipsește deja video, și am văzut aceleași fețe pe care am să le țin minte de fiecare dată când studenții și elevii vor face proteste.

Iată-i:

Cred că este inutil să spun că 90% din ei au abandonat facultatea sau au fost plecați de restanțe și note negative (știu despre situația fiecăruia pentru că am lucrat în decanat peste 4 ani, iar prin mâinile mele treceau toate dosarele lor personale).

Unul din ei, fără să dau nume, dorea să devină polițist, ca tatăl său. Altul, care zâmbește, în dreapta, era invalid și se străduia să învețe, însă nu reușea prea bine. A plecat la secția cu frecvență redusă. Fata în alb, cu Registrul în mână, era șefă de grupă la anul I. Nu-i mai țin minte numele și din ce grupă era, probabil din 4.

Au protestat, la fel ca elevii care au ieșit azi în fața Gov și au cerut demisia Ministrului educației. Cu ce s-au ales studenții care au protestat? Cei care au mai rămas la facultate au înțeles de fapt că noua metodă de notare și atestare este mult mai bună. Universitatea noastră a fost printre prima care a aplicat evaluarea la calculator, eliminând astfel profesorul de la stabilirea notei, pe rând eliminând și corupția din sistem, pentru note bune.

Majoritatea au înțeles că, deși au protestat anterior, noua metodă este mai bună și asigură note de 9 și 10, ceea ce nu primeau de la profesor, când notele se puneau încă cu mâna, povestind în fața profesorului sau comisiei de evaluare. Prin noua metodă primeau subiectele cu cel puțin 30 de zile înainte de examen, nu erau multe, aveau și variantele de răspuns. Tot ce a rămas era să învețe bine și să cunoască varianta corectă. În rest nu mai trebuia să plece la bibliotecă, să caute, să citească, să facă xerox și să nu doarmă nopți, cum făceau colegii mei de grupă, precum și colegii care au absolvit înaintea noastră.

Prin acest exemplu vreau să spună că într-o bună zi elevii care au protestat astăzi în centrul capitalei se vor pomeni că noile schimbări și reguli la BAC sunt anume pentru a filtra oamenii și a alege semințele de neghină. Este prematur să ieși în stradă și să ceri demisia unui ministru care vrea regulă la BAC.

Ei, în loc să iasă și să propună puncte bune pentru noul cod al educației, au ales, îndemnați naiba știe de cine, să protesteze împotriva la ceva despre care nici ei nu știu prea bine.

Recomand acestora să examineze mai atent noile modificări și să-și aleagă de pe acum calea pentru viitor, iar de știu că nu fac față să se ducă la o școală profesională, pentru că investitorii străini vin aici și nu au cu cine lucra, pentru că-s prea mulți juriști, economiști, jurnaliști și specialiști în comunicare, dar prea puțini oameni, tineri, care știu să țină în mână piulița.

Mai aveți câteva luni dragilor să învățați pentru BAC. Spor la învățătură!

Distribuie acest articol