Despre Primarul Nostru si Partidul Vostru

Pe 13 aprilie 2014 la Chisinau se lanseaza cu mult fast si in plin scandal Partidul (N)Vostru, o formatiune de centru-stanga-dezorientata, condusa de Renato Usatii, acel tanar de la Falesti care a reusit sa trimita peste hotarele tarii mai multe vagoane din flota Cailor Ferate ale Moldovei si, evident, s-a imbogatit din averea Statului.

Peste un an, pe 30 mai 2015, la Orhei se lanseaza in campania pentru locale Ilan Shor, un alt flacau ajuns milionar prin mostenire. Acesta a promis orheienilor drumuri renovate, stadioane in tot Orheiul, strazi iluminate, transport compensat, ordine in oras si multe altele.

In iunie 2016, cand unii primari au prezentat rapoartele pentru primul an de mandat, in special alesii mediatizati intens pana si dupa alegeri, Renato si Ilan au fost pusi in pozitia sa-si masoarea reusitele, insa cel mai bine s-au vazut realizarile din Orhei, pe cand primarul de Balti inca mai este in cautarea unui ONG care sa construiasca azilul pentru cainii vagabonzi.

Dar nu despre reusite este aici si nici despre raportul pentru primul an de mandat. Ar fi prea tarziu sa mai discutam la aceasta tema si nici nu este momentul. Eu vreau aici sa atrag atentia asupra unor momente politice dintre Partidul Vostru (Usatii) si Primarul Nostru (Shor).

Probabil ati urmarit astazi clipul despre solicitarea orheienilor sa fie eliberat primarul lor. In acel clip, cine a fost atent, au fost aratate succesele lui Ilan Shor si oameni care-l respecta pentru toate schimbarile din oras.

Recomand sa priviti acest video:

Facand o parabola intre Partidul lui Renato si Primarul de Orhei, inteleg perfect de ce Renato este discutat de bine numai la conferintele de presa si la sedintele Primariei, iar despre Shor se fac clipuri video in care oamenii aduc multumiri.

In consecinta, desi partidul lui Renato se numeste “al Nostru”, acesta nu este al nimanui si nici nu are ce arata. Shor, in schimb, fara sa faca o ampla campanie cu sluganul “Primarul Nostru”, a ajuns sa fie numit asa de locuitorii care vad schimbarea cu ochii lor.

In concluzie, inteleg ca brandul promovat de Renato a fost doar pentru presa si PR, iar la Orhei s-a nascut un nou brand politic – Primarul Nostru – fara sa fie promovat luni intregi la tv, radio si ziare. Iata acest brand nascut din realizari este mult mai durabil decat acela mentinut artificial.

In acest contrxt, peste un timp vom intelege ca brandul “Partidul Nostru” este o fictiune politica menita doar sa amageasca oamenii si electoratul. Pe de alta parte, am putea asista la o explozie de popularitate a brandului politic “Primarul Nostru”, insa in spatele caruia vor putea fi aratate lucruri reale, nu doar promisiuni desarte.

Distribuie acest articol
2 Comments