Despre neconstituționalitatea unor partide, care nu ar putea participa la alegeri

În corespundere cu art. 41 alin. 4 din Constituția Republicii Moldova, Partidele şi alte organizaţii social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sînt neconstituţionale. În Moldova există partide și organizații social-politice care încalcă sistematic prevederile art. 41 din Legea Supremă, iar măsuri în privința acestora nu sunt luate.

Astfel, constatăm că sunt partide care, prin Statut, sunt împotriva integrității teritoriale a Republicii Moldova, precum și împotriva independenței, obținută în anii 89-90, proclamată în 1991. Sunt partite care militează pentru alipirea la Rusia, sunt altele care militează pentru Unirea cu România. Vedem că, pe ambele părți, există tabere care trag în lături, împotriva suveranității, independenței și integrității Republicii Moldova. Respectiv, toate aceste partide sunt neconstituționale și pot fi dizolvate!

Nu vreau să atac pe cineva prin acest articol, deoarece este unul de analiză în prisma art. 41 din Constituție. Însă, la următoarele alegeri Comisia Electorală Centrală ar putea să examineze fiecare statut în parte, de la fiecare concurent, precum și ultimele declarații ale acestora prin care susțin un curent sau altul, contrar prevederilor legale, iar până la urmă să nu se accepte înregistrarea în campania electorală, precum și partidele s-ar putea alege cu câte o solicitare a CEC-lui către MJ în vederea dizolvării Partidelor neconstituționale. Dacă să ne amintim, chiar în campaniile electorale mai multe partide au promovat anumite idei și scopuri politice, la fel îndreptate împotriva prevederilor constituționale, însă au mers în alegeri tot ok, fără să fie respinși de către CEC.

Pentru noi nu este o noutate că în Republica Moldova se încalcă Constituția de câte ori este ocazia, dar în acest caz Ministerul de Justiție, sau alt organ abilitate, sau chiar un partid concurent, ar putea să atace în instanță acel partid care militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţeia integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în vederea ne-înregistrării în campania electorală, precum și în vederea lichidării acestuia pe motiv că este neconstituțional.

Dacă vom da citi atent articolul 41 din Constituție, vom vedea că Legea supremă obligă liderii politici și partidele să militeze doar pentru prosperarea Republicii Moldova și nu permite acestora să iasă cu inițiative de alipire la un stat sau altul.

În acest sens, cred că fiecare partid trebuie să-și revadă scopurile, iar fiecare lider trebuie să fie atent ce spune în fața camerelor de luat vederi în fața alegătorilor, pentru că într-o bună zi se poate trezi cineva care să sesizase organele abilitate să facă ce am scris mai sus, iar această sesizare ar putea fi mai aproape de ziua alegerilor, ca să nu mai reușească nimeni convocarea Congreselor pentru modificarea statutului.

Nu exclud că probabil conținutul art. 41 alin. 4 din Constituție a fost pus la insistența Rusiei, așa cum este și conținutul articolului cu privire la neutralitate. Rusia a insistat că va lăsa Moldova în pace doar dacă are asigurări că acest petec de pământ nu se va uni cu România, iar garantul că românismul va muri în Moldova este art. 41, care închide de fapt gura partidelor și organizațiilor social-politice pe temele ce sunt împotriva integrității Republicii Moldova. La moment, putem constata că însăși Rusia se poate împiedica de conținutul acestui articol, iar partidele care militează în favoarea Rusiei ar putea fi declarate neconstituționale.

Deci, atenție ”scumpele” noastre partide! Ați putea să nu participați la alegeri!

Distribuie acest articol