Despre ipocrizia unui membru CEC, un mare susținător ilegal al PAS

Ieri seara consultam agenda Curții Constituționale și am dat peste Sesizarea 139e din 21.11.2016 a Comisiei Electorale Centrale cu privire la confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova, depusă la începutul acestei săptămâni.

În urma examinării sesizării am ajuns la Procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor Președintelui Republicii Moldova din 13 noiembrie 2016, anexa la hotărârea CEC din 571 din 18 noiembrie 2016 (foto 1). Documentul a fost semnat de toți membrii CEC, inclusiv de către Dl Sergiu Gurduza, eroul presei dependente de banii de la BEM.

Acest membru al CEC, Dl Sergiu Gurduza, pe vremuri troll al PLDM, acum al PAS, fost vice-ministru al Justiției, activist în aripa tânără a fostului partid condus de Vlad Filat, a anunțat de pe scena mare că părăsește ședința CEC din 18 noiembrie 2016, pe motiv că nu se acceptă examinarea subiectului cu privire la demisia conducerii CEC, învinuind totodată întreaga Comisie de încălcarea dreptului constituțional al cetățenilor să voteze. Însă, din câte observăm din documentele trimise la Curtea Constituțională, Dl Gurduza una a strigat de pe scenă, dar alta a făcut pe după ușă. Eu numesc asta ipocrizie (vezi dex-ul).

Dl Sergiu Gurduza, care azi mi-a scris că nu trebuie să-i menționez numele nicăieri, deși este persoană publică, motivează semnătura sa prin faptul că ar fi fost obligat de către lege să semneze procesul-verbal. Eu nu m-am lăsat înduioșat de răspunsul de pe Facebook, așa că am decis să verific în mod repetat drepturile și obligațiile membrului CEC.

Astfel, activitatea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova este reglementată de către Codul electoral și de Regulamentul de activitate. Potrivit Regulamentului, oricine are dreptul să formuleze o opinie separată, respectiv nu este obligat să-și pună semnătura pe anumite documente, după cum afirmă dl menționat mai sus.

Iată ce prevede Regulamentul: III. Drepturile şi obligaţiile membrilor Comisiei / art.25. Membrii Comisei au dreptul: î) să-şi exprime în scris, în termen de 24 de ore de la adoptare, opinia separată asupra hotărârii adoptate, care urmează a fi anexată la hotărârea respectivă.

Dacă Dl Gurduza mai vrea o dovadă că este ipocrit, pot să-i printez sesizarea la CC și să-i arăt că nu a depus opinie separată asupra hotărârii CEC, acceptând până la urmă și aprobarea Raportului final, nu doar procesul-verbal de totalizare.

Da, știu că o bună parte din cetățeni nu citesc legile și nici nu se interesează de evenimentele de după scamatoriile unor susținători ai PAS și ai Maiei Sandu, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să fie puși pe urechi absolut toți cetățenii. Or, Dl Gurduza a făcut spectacol la ședința CEC, după care presa a făcut mare tam-tam, apoi tot el merge și semnează documentele necesare aprobării următorului Președinte al RM, însă despre aceasta nu anunță opinia publică, susținătorii și mass-media, în special pe aia dependentă de banii de la BEM, finanțată din bani furați de cu implicarea lui Vlad Filat.

În vederea completării titlului de mai sus, menționez că membrii CEC nu au dreptul să fie de partea unui anumit candidat sau susținători de partide. Însă, contrar Codului electoral și Regulamentului, Dl Gurduza ilegal ține parte PAS și Maiei Sandu, ba chiar pregătește acum o sesizare la CC din partea PAS.

Foto 1:

p-v-cec

Distribuie acest articol

5 comments

 1. A fost destul sa se spuna ca idiotul a fost in partidul hotului de miliarde Filat, adica alaturi de stearpa Maia. Eroi de aistea care vorbesc mult in fata oamenilor am mai vazut.

 2. Cati clouni de acestia avem in ultima vreme! Sa nu uitam de Sagaidac si Gofman care la fel au avut misiunea sa faca spectacol si arata cu degetul cind de fapt fac parte din responsabili.

 3. Cu toate rezervele mele personale față de unele acțiuni ale dlui Gurduza, în situația în care se murdărește pe nedrept un coleg de serviciu, cred că urmează să iau atitudine cel puțin față de unele aspecte legale invocate.

  Cu siguranță ar fi de folos de consultat Codul Electoral, la concret art.60 alin.(1) și (2) care stabilesc în mod imperativ că, în cazul efectuării alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale generale şi a referendumului republican, în baza actelor prezentate de către consiliile electorale de circumscripţie, Comisia Electorală Centrală întocmeşte, în termen de 5 zile, un proces-verbal. La fel, Comisia Electorală Centrală consemnează rezultatele totalizării voturilor pe ţară în ansamblu într-un proces-verbal, care se semnează de membrii comisiei, şi întocmeşte un raport cu privire la rezultatele alegerilor.

  Reieșind din norma legală sus-citată reiese în mod imperativ faptul că membrii Comisiei sunt obligați să semneze procesul verbal în mod necondiționat, ceia ce au făcut toți membrii CEC. Într-o altă ordine de idei refuzul de a semna procesul verbal ar putea fi calificat ca fiind un abuz, sau o obstrucționare a procesului electoral. Cum am mai scris supra, procesul-verbal de totalizare a alegerilor pentru turul II al scrutinului prezidențial, a fost semnat de toți membrii CEC și niciun mebru CEC, indiferent de propriile sale convingeri, nu poate să refuze sau să se abțină de la semnarea acestui proces-verbal, care în esența sa este doar expresia matematică a datelor furnizate de consiliile electorale de circumscripție.

  În al doilea rind, dl Gurduza a părăsit ședinta CEC din 18.11.2016 pînă la aprobarea ordinii de zi. Respectiv, dînsul nu a votat în nici un fel aprobarea procesului-verbal respectiv și nici raportul de totalizare a alegerilor. Pe cale de consecință, potrivit art.18 alin.(21) doar membrii care votează împotriva unei hotărîri a CEC, pot depune opinie separată.

  În final, aș veni cu o rugăminte să fim mai blînzi unul față de altul indiferent de opinie, totuși libertatea de exprimare rămîne o garanție Constituțională, chiar dacă ceia ce auzim adesea nu ne este pe plac.
  O seară bună să aveți.

  Maxim Lebedinschi
  Membru al CEC

  1. Dl Lebedinschi, scrie acolo “sunt obligati toti membrii sa semneze procesul-verbal”?

Comments are closed.