Despre ipocrizia unui membru CEC, un mare susținător ilegal al PAS

Ieri seara consultam agenda Curții Constituționale și am dat peste Sesizarea 139e din 21.11.2016 a Comisiei Electorale Centrale cu privire la confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova, depusă la începutul acestei săptămâni.

În urma examinării sesizării am ajuns la Procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor Președintelui Republicii Moldova din 13 noiembrie 2016, anexa la hotărârea CEC din 571 din 18 noiembrie 2016 (foto 1). Documentul a fost semnat de toți membrii CEC, inclusiv de către Dl Sergiu Gurduza, eroul presei dependente de banii de la BEM.

Acest membru al CEC, Dl Sergiu Gurduza, pe vremuri troll al PLDM, acum al PAS, fost vice-ministru al Justiției, activist în aripa tânără a fostului partid condus de Vlad Filat, a anunțat de pe scena mare că părăsește ședința CEC din 18 noiembrie 2016, pe motiv că nu se acceptă examinarea subiectului cu privire la demisia conducerii CEC, învinuind totodată întreaga Comisie de încălcarea dreptului constituțional al cetățenilor să voteze. Însă, din câte observăm din documentele trimise la Curtea Constituțională, Dl Gurduza una a strigat de pe scenă, dar alta a făcut pe după ușă. Eu numesc asta ipocrizie (vezi dex-ul).

Dl Sergiu Gurduza, care azi mi-a scris că nu trebuie să-i menționez numele nicăieri, deși este persoană publică, motivează semnătura sa prin faptul că ar fi fost obligat de către lege să semneze procesul-verbal. Eu nu m-am lăsat înduioșat de răspunsul de pe Facebook, așa că am decis să verific în mod repetat drepturile și obligațiile membrului CEC.

Astfel, activitatea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova este reglementată de către Codul electoral și de Regulamentul de activitate. Potrivit Regulamentului, oricine are dreptul să formuleze o opinie separată, respectiv nu este obligat să-și pună semnătura pe anumite documente, după cum afirmă dl menționat mai sus.

Iată ce prevede Regulamentul: III. Drepturile şi obligaţiile membrilor Comisiei / art.25. Membrii Comisei au dreptul: î) să-şi exprime în scris, în termen de 24 de ore de la adoptare, opinia separată asupra hotărârii adoptate, care urmează a fi anexată la hotărârea respectivă.

Dacă Dl Gurduza mai vrea o dovadă că este ipocrit, pot să-i printez sesizarea la CC și să-i arăt că nu a depus opinie separată asupra hotărârii CEC, acceptând până la urmă și aprobarea Raportului final, nu doar procesul-verbal de totalizare.

Da, știu că o bună parte din cetățeni nu citesc legile și nici nu se interesează de evenimentele de după scamatoriile unor susținători ai PAS și ai Maiei Sandu, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să fie puși pe urechi absolut toți cetățenii. Or, Dl Gurduza a făcut spectacol la ședința CEC, după care presa a făcut mare tam-tam, apoi tot el merge și semnează documentele necesare aprobării următorului Președinte al RM, însă despre aceasta nu anunță opinia publică, susținătorii și mass-media, în special pe aia dependentă de banii de la BEM, finanțată din bani furați de cu implicarea lui Vlad Filat.

În vederea completării titlului de mai sus, menționez că membrii CEC nu au dreptul să fie de partea unui anumit candidat sau susținători de partide. Însă, contrar Codului electoral și Regulamentului, Dl Gurduza ilegal ține parte PAS și Maiei Sandu, ba chiar pregătește acum o sesizare la CC din partea PAS.

Foto 1:

p-v-cec

Distribuie acest articol
5 Comments