Despre electoratul comunist și cu cine asociază moldovenii Uniunea Vamală

ivan-muntean-steag-comunist-moldovenisti

În plin scandal din sânul PCRM, mai mulți comuniști discută deja prin toate colțurile despre migrarea la un alt partid puternic pe flancul stâng al politicii, care este mai apreciat de Moscova.

Evident că, din masa electoratului fac parte vorbitorii de limba rusă, care până acum țineau și cu dinții de pantalonii lui Voronin, crezând că el este ”salvatorul națiunii”. Însă, după ultimele evenimente, precum și după anunțul plecării mai multor persoane active din cadrul PCRM, electoratul și-a dat seama că există o problemă majoră în PC, iar acest partid nu este stabil și în orice moment poate fi distrus cu totul, ori poate să-și schimbe viziunile de la minută la minută.

Un dram de alarmă au dat și ultimele ieșiri a lui Vladimir Voronin la care a acuzat Rusia despre influențe negative asupra Moldovei, precum și declarația prin care Voronin spune că Uniunea Vamală nu există, iar Moldova nu poate adera la un Uniune care nu există.

Din câte se pare, electoratul comunist se împarte în tabere. Unii migrează către noua formațiune reformatoare, alții către Partidul condus de Igor Dodon. Cea mai mare parte pleacă spre partidul cu stea mai mare, fără seceră și ciocan.

În explicație, cei care pleacă la Dodon spun că simbolul secerii și ciocanului a fost profanat de cei care l-au pus să-i reprezinte până în prezent, iar acum este momentul de mers deja după ideologie, nu după simboluri. La fel, ei spun că partidul comuniștilor reformatori nu seamănă încredere, mai ales că în fruntea sa este o persoană care anterior spunea că nu are bani pentru trai, iar acum și-a făcut partid pentru organizarea căruia sunt necesare sute de mii de lei.

Un studiu efectuat recent mai arată că sintagma ”Uniunea Vamală” este asociată în Republica Moldova cu Igor Dodon. Adica, când întrebi omul de care politician își amintește când se gândește la Uniunea Vamală, acesta spune că de Igor Dodon.

Rezultatul nu este ceva de mirare, deoarece anume Partidul Socialiștilor (PSRM) a lansat numeroase campanii de informare, ședințe de lucru și întâlniri cu electoratul, la care s-a informat că scopul partidului este aderarea Moldovei la UV.

Studiul efectuat arată că încrederea electoratului în Dodon crește pe măsură ce acesta promite electoratului că nu se lasă de convingerile sale și că nu deraiază de la planurile puse în față.

Acum, când Voronin neagă deja Uniunea Vamală și existența de facto a acesteia, electoratul a înțeles că cineva s-a lovit de o barieră peste care nu poate sări din cauza bătrâneții, iar din acest motiv trebuie de schimbat atât liderul cât și simbolul partidului după care vor să meargă mai departe în următoarele alegeri.

Până la urmă, Măria Sa alegătorul ne spune în ziua alegerilor tot ce este adevărat. Parlamentul a votat că următoarele alegeri vor fi pe data de 30 noiembrie 2014. Iată în această zi vom afla dacă PCRM mai răsuflă, precum și numele noului lider din partea stângă a politicului moldovenesc.

Distribuie acest articol