Despre cum lucrează guvernul și cum dezinformează Jurnal TV

Guvernul a anunțat miercuri pe la amiază că a fost elaborat un proiect de hotărâre privind introducerea unor taxe vamale la importul din Ucraina a unor categorii de produse precum lactatele, cimentul și carnea. Același subiect a fost discutat și la ședința Guvernului care a avut loc câteva ore mai târziu. În schimb la buletinul de știri din aceeași seară de la Jurnal TV, era prezentată nemulțumirea producătorilor (a se citi a vicepreședinbtelui Partidului Platforma DA Alexandru Slusari) și se făceau că plouă în privința inițiativei Ministerului Economiei.

Situația a ajuns în atenția publicului săptămâna trecută, când producătorii de lapte s-au plâns că nu pot face concurenței din Ucraina, odată cu majorarea importului de produse lactate. Într-un timp scurt, Ministerul Economiei și Comerțului a elaborat un proiect de hotărâre de guvern prin care produsele din carne, aproape tot spectrul de lactate și ciment urmează a fi excluse din comerțul liber cu Ucraina și aplicate taxe vamale la import.

“Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor procesatorilor de lactate și carne de a întreprinde măsuri de protecție a ramurii în legătură cu creșterea pe piață a volumului și sortimentului de produse de origine ucraineană. Totodată, decizia se întemeiază pe statisticile vamale, care atestă o majorare a importurilor de lactate cu 15% și a prevederilor Acordului de comerț liber cu CSI”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Economiei și Comerțului, care preciza că proiectul de Hotărâre a trecut etapa de avizare la autoritățile publice și săptămâna viitoare va fi înaintat Guvernului spre aprobare. 

Subiectul a fost abordat și de premierul Pavel Filip la ședința executivului. Acesta de asemenea a menționat că un proiect de hotărâre a fost elaborat deja și, totodată, a menționat că această chestiune nu trebuie examinată doar din perspectiva producătorilor și a protejării lor, dar și din perspectivele consumatorilor, astfel ca în cazul introducerii acestor taxe, să nu crească prețurile. Premierul i-a solicitat ministrului economiei Octavian Calmâc ca proiectul să fie supus unei analize suplimentare “ca să putem asigura nu doar protecția producătorilor, dar și o concurență loială pe piață, deoarece eliminarea din comerțul liber ducea de fapt la o majorare de preț. Haideți să vedem ca să putem impune acest echilibru”, a cerut Pavel Filip.

Însă, în momentul în care proiectul era elaborat deja, la Jurnal TV apare Alexandru Slusari, așa-zisul protector al producătorilor agricoli, dar care nu este decât adjunctul finului oligarhului Victor Țopa, care își exprima profunda îngrijorare față de situația producătorilor autohtoni. Jurnal TV pornește mare tămbălău la această temă, prezentând în această manieră subiectul și la ora 19.35 și doar în treacăt menționează că există un proiect de hotărâre a guvernului în această privință.

E clar că scopul celor de la JTV, sau mai bine zis a patronului lor, a fost să dezinformeze din nou publicul. Pe de o parte să prezinte o nouă problemă pentru economia țării ca să vadă toți că nimic nu merge în Moldova, iar pe de altă parte să ascundă măsurile întreprinse de guvern. În plus, aproape sigur, peste câteva zile, omniprezentul Slusari, va comenta hotărârea guvernului de protejare a producătorilor autohtoni drept o mare victorie personală a învățăceilor clanului Țopa.

Distribuie acest articol
2 Comments