Despre cum limita de 3000 de buletine per secție a ajuns în Codul electoral

De la bun început trebuie să vă spun că această limită aiurită de 3000 buletine de vot per secție de votare a ajuns în Codul electoral în septembrie 2010, în urma unui proiect de lege înaintat de către deputații Alianței pentru Integrare Europeană, versiunea votată în 2009. Din această Alianță au făcut parte: Vlad Filat (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Marian Lupu (Partidul Democrat din Moldova), Mihai Ghimpu (Partidul Liberal) și Serafim Urecheanu (Alianța „Moldova Noastră”).

Majoritatea parlamentară a constituit Comisia parlamentară specială pentru perfecţionarea cadrului legislativ electoral (vezi aici) în componenţa a 11 deputaţi, reprezentînd proporţional fracţiunile parlamentare, dar preponderent din membri AIE:

 1. NEMERENCO Valeriu – PL, Președinte (AIE);
 2. BĂIEŞU Aurel – PD, Vicepreședinte (AIE);
 3. BODRUG Oleg – PL, Secretar (AIE);
 4. BUTMALAI Ion – PLDM (AIE);
 5. NAGACEVSCHI Vitalie – PLDM (AIE);
 6. PLEŞCA Ion – AMN (AIE);
 7. Mișin Vadim – PCRM (Opoziție);
 8. POSTOICO Maria – PCRM (Opoziție);
 9. VITIUC Vladimir – PCRM (Opoziție);
 10. VREMEA Igor – PCRM (Opoziție);
 11. ZAGORODNÎI Anatolie – PCRM (Opoziție).

Proiectul de lege a fost prezentat în mare grabă la ședința Parlamentului din 09 septembrie 2010 (Prezentat – deputaţii M. Ghimpu, V. Nemerenco, V. Munteanu. Raportor – Comisia juridică, numiri şi imunităţi) (vezi aici), apoi a fost votat în lectura a doua, tot în mare grabă, pe data de 17 septembrie 2010 (Prezentat – deputaţii M. Ghimpu, V. Nemerenco, V. Munteanu. Raportor – Comisia juridică, numiri şi imunităţi) (vezi aici).

În urma bazaconiei AIE, prevederile Codului electoral au căpătat o nouă formă juridică, iar în privința secțiilor de votare peste hotare s-a inclus limita de 3000 de buletine de vot per secție de votare, și nimic mai mult. Iată de atunci Comisia Electorală Centrală trimite peste hotare un număr limitat de „drepturi de vot”, încălcând în oarecare măsură drepturile moldovenilor aflați peste hotarele țării.

Atunci modificarea a fost făcută în special pentru a împiedica moldovenii din Rusia să voteze masiv pentru partidele pro-ruse la alegerile din noiembrie 2010, dar iată că în acest an norma legală a lovit direct în electoratul de dreapta.

Iată ce prevedea Codul până la modificarea operată de AIE:

Art.49 (3) Buletinele de vot tipărite se păstrează la consiliul electoral de circumscripţie şi se remit în ajunul alegerilor biroului electoral al secţiei de votare în baza unui act de predare. Birourilor electorale ale secţiilor de votare constituite în afara Republicii Moldova, Comisia Electorală Centrală le expediază buletinele de vot cu cel puţin 3 zile înainte de ziua alegerilor, reieşind din numărul de alegători înscrişi în listele electorale actualizate, cu un supliment de cel mult 5 la sută.

În aceste momente, stimați simpatizanți de dreapta, mergeți să cereți dreptate la sediile partidelor de dreapta. Ei au inclus limita, nu CEC și nu alte partide din opoziție. Opoziția, legal și incontestabil, joacă după toate regulamentele și legile votate de majoritate.

Eu sper că ați înțeles acum cui trebui să-i mulțumiți?!

Distribuie acest articol