Despre cum FMI îi face campanie lui Igor Dodon

Se pare că Fondul Monetar Internațional a venit în perioada cea mai avantajoasă pentru Igor Dodon, iar urmările „negocierilor” de la Chișinău îi fac o campanie deschis.

După cum știți, FMI a cerut autorităților să majoreze tarifele pentru energie electrică și termină, să umble la impozite, să reducă cheltuielile bugetară și să introducă moratoriu asupra angajărilor la stat. Guvernul, ascultător și în căutare de bani, a acceptat majoritatea condițiilor de finanțare, iar până în luna octombrie trebuie să promoveze toate aceste obligații venite de la Washington.

Guvernul a început cu moratoriul asupra angajărilor la instituțiile statului, a mai redus din cheltuielile bugetare, iar în octombrie urmează să facă o rectificare la bugetul de Stat. În paralel, parcă separat de Executiv, și ANRE a votat ieri majorarea tarifelor la energia termică, dar fără ca salariul cetățenilor sau condițiile de trai să fie în creștere. Acum, la ordinul FMI, în urma negocierilor cu puterea, vom achita cu aproape 100 de lei mai mult pentru fiecare gigacalorie. Urmează și majorarea tarifelor pentru energie electrică.

Eu încă nu am înțeles rezonul economic din aceste majorări și impactul asupra economiei naționale, dar este clar faptul că orice schimbare înspre rău nu prinde bine candidaților puterii, iar aceasta vom observa în următoarele săptămâni. În schimb candidatul socialiștilor este cu mâinile curate și are pe seama cui să-și facă campanie, mai ales că FMI i-a asigurat motive absolut gratuit.

Ce noroc a dat peste Dodon…

Distribuie acest articol