Despre consilierii lui Filat

În ultima perioadă mulți se întreabă cine-l consultă pe Filat în tot ce face la nivelul partidului şi ce făcea la nivelul Guvernului. Tot mulţi se întreabă cine-l consultă pe liderul PLDM să facă atâtea gafe, şi dacă nu are pentru aceasta consilieri aparte, care gândesc numai cum să dea cu capul în garduri.

În spatele unui lider politic şi a unui premier stă o armată de consilieri. Unii din ei îşi au sediul în Casa Guvernului, alţii în alte clădiri, guvernamentale şi neguvernamentale. Acum majoritatea din ei vor rămâne să-l consulte pe Iurie Leancă, premierul interimar, pe plan guvernamental, cu continuarea acordării “consultaţiilor” politice Domnului Filat. Dacă Leancă va fi consultat ca Filat… e clar totul.

Nu o singură dată am spus că la et. 6 din Guvern sunt prea mulţi consilieri care în loc să lucreze pentru ţară ei se ocupă cu “trăsnitul” agenţilor economici şi cu administrarea paginii Jios Aliansu de pe Facebook (A confirmat Gav).

Discutam în urmă cu ceva timp cu unul dintre foștii consilieri ai lui Filat, care de curând s-a întors la meseria lui inițială, după ce a stat degeaba o perioadă lungă la Guvern, în care, deși era consilierul premierului, puteau să treacă luni fără să fie primit de acesta. Fostul consilier mi-a spus ceea ce intuiam, că Filat e un om foarte singur, în special pentru că nu acceptă oamenii cu opinii pe lângă el, este un om rigid, îi iubește doar pe cei care îi aprobă comportamentul conflictual și vin cu idei care să-l susțină în luptele cu diverși actori politici. Am mai primit o confirmare interesantă. Eu am dorit tare mult să știu cine este cel care i-a scris lui Filat discursul din 13 februarie, cine este cel care i-a dat aceasta idee, de a ieși din Alianță. Și am aflat ceva ce trebuia sa-mi imaginez din prima, cel care la consiliat în această acțiune distrugătoare pentru Filat și țară a fost nimeni altul decât “analistul” Anatol Țăranu. Nu a fost o surpriza pentru mine, doar se știe ca Țăranu este analistul de casă al lui Filat, este cel care face de câțiva ani un așa-zis top al celor mai influenți oameni din RM și unde liderul PLDM este de fiecare dată pe primul loc. Acest top a fost o găselnița a lui Țăranu de a scoate niște bani de la Filat, pentru a finanța Politicon. Topul este o prostie, fără nici o valoare sociologică, o așezare a unor nume pe o listă, în funcție de ce primea Țăranu din partea echipei lui Filat.

Se pare că Țăranu nu a fost singur printre genialii care l-au consultat pe Filat în acțiunea din 13 februarie, au mai fost și câțiva consilieri, al căror nume nu le-am reținut.  Cert este că aceștia nu se bucură acum pentru ce au făcut, când se uită la situaţia în care a ajuns şeful lor, cum au participat la distrugerea a tot ce au muncit timp de atâţia ani. Nu trebuie însă să dăm toată vina pe ei. Principalul vinovat este Filat, cel care nu a avut inteligența să intuiască pericolul în care intra şi criza politică profundă în care aruncă ţara.

Cel mai interesant este că despre ce a fost pe 13 februarie, ora 13, ştia doar Filat, Ţăranu şi doi-trei consilieri. Cei din PLDM nu au ştiut nimic, deşi înainte cu o seara au fost convocaţi în şedinţă, unde Filat le-a cerut doar să aibă încredere în el. PLDM a avut încredere… Iar peste câteva zile, câţiva fruntaşi PLDM au anunţat că nu ştiau nimic de acţiunea fostului premier şi au spus că totul a fost o gafă.

Poftim, iată ce înseamnă să-ţi alegi oamenii pe chipul şi asemănarea ta, sa-ţi fie frică de oamenii cu opinii, să ai un astfel de comportament dictatorial.

Poate că măcar acum, când are timp, Filat să-şi facă o selecţie mai buna în ogradă, să aducă lângă el oameni cu personalitate, care sa-l ajute măcar să nu tragă şi PLDM după el. Pana la urma de Filat se poate lipsi ţară, oamenii îl vor uita rapid dacă dispare, dar de un partid ca PLDM este nevoie pe scena politica. Chiar dacă este un partid tânăr, este un partid care aduce echilibru pe scena politica.

Citiți și: De ce Filat nu trebuie să aibă încredere în Serviciul de Protecția și Pază de Stat

Distribuie acest articol
3 Comments