Despre condamnarea lui Rusu si negocierile lui Strelet

Agenda zilei de vineri a fost una incarcata pentru cei din PLDM. Cea mai grea veste a venit de la instanta de judecata, care a decis sa-l condamne pe cumnatul lui Filat la 5 ani de inchisoare cu executare, sentinta avand drept de atac. A doua veste mai putin imbucuratoare este ca Strelet va incepe sa negocieze formarea unei noi aliante, insa in agenda sa nu intra si Partodul Democrat.

Ce tine de condamnarea lui Rusu, prin ea s-a pus capat discutiilor si punctelor de vedere in acest sens. S-a terminat cu “ar putea fi”, “ar fi fost”, “ar putea”. Gata, omul a recunoscut spalarea banilor furati de Filat de la Banca de Economii, iar acum chiar nimeni nu mai poate spune ca familia Filat nu a fost implicata in jaful secolului. Tema aceasta este lunga, asa ca ar fi mai bine sa asteptam si condamnarea lui VF, apoi sa ne mai dam poate cu parerea si despre asta. Pana atunci, finul ar trebui sa urmeze pasul nasului, si sa recunoasca fapta. Asa va primi o pedeapsa mai blanda.

Ce tine de negocierile lui Strelet, nu este nimic altceva decat un anunt ca se da startul unei coalitii macar si cu Dracul, dar prin care PLDM sa se mentina la putere cu orice pret. Asadar, dat fiind faptul ca alaturi de PPEM si PL nu poate fi construita o majoritate stabila, liberal-democratii sunt nevoiti sa discute cu socialistii si comunistii. Am scris despre aceasta doua zile in urma, insa peledemistii repede au sarit in capul meu ca nu am dreptate.

Acum liberal-democratii vor spune ca se merita o noua alianta macar si cu socialistii ori comunistii. Scopul lor va fi demiterea conducerii institutiilor de drept, sa fie eliberat Vlad Filat de toate pacatele. Au ajuns in ziua cand de dragul lui Filat sunt gata sa jertfeasca partidul si voturile electoratului de dreapta. Ei sunt gata sa se alature pro-rusilor, cu orice risc.

Pe de alta parte, socialistii sunt in asteptarea unui pas gresit din partea PLDM. Ei bat din palme cand aud ca cele trei partide si jumatate pro-europene nu se pot impaca. Cu siguranta deputatii lui Dodon vor ridica mainile in sus sa voteze demisii, dar nu vor fi tot atat de rapizi sa investeasca si un guvern. Socialistii nu vor o bucatica, ei vor toata prajitura, asa cum a fost si in 2001 cu PCRM. Din acest motiv, PSRM-lui convin doar alegerile anticipate, nici un fel de Guvern cu PLDM sau alte partide. Strelet, orgolios fiind si orb de dorinta sa fie la putere, in special din disperare sa-l salveze pe Vlad Filat, va cadea in capcana intinsa de pro-rusi, ceea ce o sa arunce Moldova exact unde vrea Kremlinul, anume in anticipate, cu preluarea puterii de catre partidele de stanga.

Vom vedea cum Strelet o sa explice si acest esec. S-au mai jucat cu Voronin la inceputul acestui an, dar s-au ars puternic. Din cauza lui Voronin ei au dat cu piciorul in multi oameni buni din PLDM, iar acum cauta sa-i intoarca. Exemplul cu Maia Sandu este unul incontestabil. Bocitele peledemistilor sunt deja isterice, mai ales ca ei cuta acum un lider bun, insa din randurile de azi nu au pe cine sa aleaga.

Se pare ca PLDM nu s-a invatat din greselile lui Filat. Au gresit din 2009 pana acum, dar fara folos. Vom vedea ce vor face mai departe. Pana la urmatorul esec au ramas doar cateva zile.

Distribuie acest articol