Despre cât de prost este raportul lui Cobzac

La 13 aprilie 2016 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea nr. 74, prin care a creat „Comisia de anchetă privind activitatea Î.S. „Poșta Moldovei” în legătură cu informațiile referitoare la organizarea de către angajații instituției a transportării ilegale, în afara teritoriului Republicii Moldova a substanțelor interzise. Temei pentru crearea Comisiei au servit multiplele publicații în presă, investigații jurnalistice și declarațiile publice ale fostului angajat al Î.S. „ Poșta Moldovei”, ex-șef al serviciului Control Financiarşi Audit Intern, Sergiu CEBOTARI.
Întru realizarea obiectivelor, care rezultă din Hotărârea Parlamentului Comisia și-a stabilit sarcina să obțină răspunsuri argumentate și desfășurate la următoarele întrebări:
  • S-au transportat, se transportă sau nu peste granița vamală a Republicii Moldova la export, prin intermediul Î.S. „PoștaMoldovei” obiecte interzise de legislația națională și internațională, pentru care țara noastră este semnatară? Dacă da, identificarea și descrierea mecanismului de transportare a obiectelor interzise cu analiza cadrului legal nerespectat s-au permisiv, în raport cu asemenea ilegalități.
  • Dacă da, care este natura acestor obiecte interzise?

Ieri, în plină campanie electorală, deputatul Cobzac a prezentat în cadrul unei conferințe de presă raportul alternativ la acest subiect, susținând că raportul oficial nu este publicat intenționat.

Am studiat raportul dat, mai cu seamă că apar și eu în el, și am stabilit că este primul raport din istoria Parlamentului Republicii Moldova care a fost întocmit strict doar în baza declarațiilor unor supărați pe foștii angajatori, precum și mânați de anumite interese politico-financiare.

Astfel, toată zarva cu anabolizantele a început de la o declarație tâmpită a Protectorului cârnațului din PMAN, dar în tot raportul lui Cobzac nu am văzut întrebări sau trimiteri la faptul că Cebotari nu a depus sesizări la Procuratură, MAI sau SIS. Or, imediat ce a aflat despre anabolizantele expediate peste hotarele țării, Cebotari era obligat, conform Legii, să depună sesizări la cel puțin un organ de control, însă nu a făcut acest pas. Mai mult, Cebotari a sustras chipurile plicuri cu anabolizante, iar în prezent acestea s-ar afla acasă la dânsul sau în alte locuri cunoscute doar de el (sper că nu le-a depozitat în frigiderul cu cârnaț al Platformei DA).

Raportul lui Cobzac, prost cum este, vine doar să confirme că la Poștă sunt ilegalități în partea ce ține de ducerea evidenței, eliberarea bonurilor fiscale, împachetarea și transportarea anumitor colete. Nu există nici măcar o dovadă că în plicurile expediate din Republica Moldova au existat substanțe interzise, precum și nu sunt date numele expeditorilor.

În fapt, Cobzac descrie niște situații fantastice despre anabolizante, însă nu știe pe ce dată și unde au fost trimise, cine sunt expeditorii și destinatarii. A auzit ceva despre asta în PMAN, iar în baza acestor declarații a întocmit un raport bun de pus la WC. Nu de alta, dar este raport de alternativă.

În mod normal, dacă tot a fost instituită o Comisie parlamentară, urmau să fie făcute demersuri către autoritățile străine unde presupusele plicuri cu anabolizante au ajuns la punctele de redistribuire, precum și la autoritățile din țările de destinație a coletelor. Or, în raport este menționat că trimiterile erau în adresa României și SUA, respectiv Comisia trebuia să întrebe organele vamale și de forță din aceste țări dacă au fost depistate prostii în plicurile trimise din Moldova. De ce Cobzac nu a întrebat?

Ce nu vrea să știe Cobzac este că, România și SUA au utilaj cu mult mai performant de depistare a substanțelor interzise, iar orice fiolă nu ar fi putut trece de controlul la punctul final de recepționare a coletului de către destinatar. La caz, trebuie de menționat faptul că nici România și nici SUA nu au raportat Republicii Moldova rețineri de substanțe interzise, expediate prin intermediul Serviciului poștal din țara noastră.

În lipsa unor dovezi concludente, precum și în lipsa unor sesizări din partea serviciilor vamale ultra-dotate cu depistarea substanțelor interzise (în SUA nu se glumește cu astea), putem ajunge la o singură concluzie despre raportul de alternativă întocmit de Cobzac. Raportul de alternativă este o poveste de adormit copii, întocmit strict din declarațiile tupeiste făcute de anumite persoane motivate financiar, lipsit de orice probe concludente, fără suport probațional din partea autorităților moldovenești și străine.

Dle Cobzac, iertat să fiu, dar nu aveți abilități de anchetator. Mai degrabă sunteți un nuvelist. Iată raportul DVS este prima lucrare, bună de copertat și distribuibilă în toate grădinițele și creșele din țară!

Câteva recomandări pentru DVS, dle Cobzac:

  1. Mergeți la PG și depuneți o plângere pe faptul păstrării anabolizantelor acasă la Cebotari;
  2. Mergeți la Comisariat sau FISC și depuneți o plângere pe faptul evaziunii fiscale de la Poștă;
  3. Interpelați organele străine dacă au depistat ceva în plicurile trimise de la Chișinău;
  4. Nu confundați politica cu trimiterile poștale;
  5. Faceți o interpelare și vedeți cât a achitat Filat pentru toate scrisorile trimise de el cu felicitări de genul ”Al vostru, Vlad Filat”. Veți rămâne uimit, dar nu a achita nimic pentru zeci de mii de scrisori.
Distribuie acest articol