Despre armele ”vândute” de Vitalie Marinuța

În ultimile zile au fost date cărțile pe față și s-a demonstrat că totuși cineva nu-l vrea pe Vitalie Marinuța în fruntea Ministerului Apărării, chiar dacă recent a înregistrat un succes destul de bun pe plan militar, în favoarea Republicii Moldova, apreciat de întreg Cabinetul de miniștri.

Săptămâna trecută eram în drum spre Moscova și am citit o știre cu privire la demisia lui Vitalie Marinuța din calitatea de Ministru al Apărării. M-am indignat pentru faptul că presiunile au ajuns atât de departe, iar pe de altă parte am felicitat ministrul pentru pasul făcut. Ulterior nu au întârziat să apară acuzații în adresa acestuia, inclusiv din gura lui Mihail Fiodorovici.mav_lg

Astfel, Domnului Ministru se impută faptul precum că a vândut armament Armeniei, prejudiciind imaginea Moldovei și nu mai știu ce acolo. Unii, legați la ochi, cred ce spune Mihail Fiodorovici și împroașcă cu același grămezi de ra… în direcția celui mai bun ministrul al apărării de care a avut parte Moldova, un ministru profesionist, cu pregătire fizică și teoretică la nivelul cel mai superior.

Când am revenit de la Moscova am decis să mă interesez cu privire la procedura de comercializare a munițiilor statului. Astfel, în cadrul Guvernului este creată o Comisie secretă, din care fac parte reprezentații SIS, PG, CNA, Ministrul Economiei, Ministerul Apărării, alte organe de stat, care aprobă comercializarea chiar și a unui singur patron, fie și uzat. Președintele Comisie, de regulă, este Vice-Prim-ministrul, ministrul Economiei. În cazul nostru președintele este Valeriu Lazăr, fost agent de securitate.

Referitor la avionul care era cât pe ce să zboare încărcat cu arme  din Moldova, acea informație a fost furnizată din interiorul organelor statului intenționat, pe căi cunoscute deja, pentru a opri vânzările de armament, pe motive mai mult politice, decât obiective. Probabil procurorii au făcut deja cercetări cu privire la scurgerea de informații din cadrul Comisie secrete, iar în termen scurt poate vom găsi măcar un nume de măturător, care ar fi vinovat pentru că ”a aruncat pe interne niște documente găsite în urna de gunoi”, care până la urmă a fost un secret de stat.

Până în prezent nimeni nu a dat informații din acel dosar, probabil clasat deja, după câte înțeleg eu, însă denigrarea lui Marinuța merge înainte, chiar dacă acesta nici nu are în competență comercializarea munițiilor din stocurilor Republicii Moldova, chiar și uzate.

Din păcate, unele persoane nu acceptă să analizeze mai larg anumite subiecte, obișnuind să leorbăiască ceea ce spune Unchiul Mihail Fiodorovici, care ultima vreme a apucat-o puțin hăisa, pe alături de Moldova, cu gândul în direcția Moscovei și cu pasul spre Decebal, în România.

Anterior, pe timpul Guvernului Tarlev 1, aceeași Comisie secretă se trezea cu ordine de zi în care erau puse punctele cu privire la comercializarea unor avioane de luptă, către firme Offshore, însă de mai multe ori inițiatorii au rămas cu buza umflată, pentru că persoane independente din acel Guvern nu acceptau așa ceva, conștientizând că e ceva ilegal, urmat de dosar penal.

Regret că Vitalie Marinuța este supus criticilor dure, fiind într-adevăr un ministru bun, cu pregătire extraordinară. Sper să fie păstrat în noul Guvern, la propunerea PLDM, sau alte forțe politice, pentru că nu avem nevoie la MA de o marionetă politică.

Distribuie acest articol
One Comment