Democratia nu inseamna cenzura in media si interzicerea bannerelor electorale

La sfarsitul saptamanii trecute parlamentarii au dezbatut si votat proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Audiovizualului. Noile modificari vor interzice “propaganda rusa”. In acelasi timp, la secretariatul Parlamentului este inregistrat proiectul de lege cu privire la interzicerea bannerelor electorale, proiectul fiind al lui Valeriu Ghiletchi, acelasi deputat prin care a fost remodificat articolul 78 din Constitutia RM.

Eu privesc ambele proiecte de legi din alta parte si inteleg de fapt ca se realizeaza un fel de “democratie” dar nu una veritabila. Democratia promovata prin aceste doua proiecte inseamna de fapt cenzura in media si interzicerea publicitatii electorale.

Stim ca mai multe posturi TV sunt concentrate in mainile unui grup mic de persoane, iar alte posturi, retransmise de la Moscova, apartin stangii moldovenesti. Iata ca modificarea CA vine tocmai pentru a lasa active numai posturile TV locale si controlate de membrii actualei guvernari, iar pe cealalta parte se va impune inchiderea canalelor rusesti sub pretextul securizarii mediatice a RM impotriva amenintarilor de la Kremlin, desi in prezent a scazut intensitatea propagandei ruse in privinta Moldovei. In rezultat, unii vor avea cale deschisa la TV, altii vor fi lasati fara canale de comunicare activa cu electoratul propriu. Pana la urma nimeni nu este obligat sa priveasca ORT sau RTR, vizionarea acestora fiind la discretia telespectatorului, motiv pentru care nu am sesizat necesitatea modificarilor propuse la etapa actuala.

Ce tine de proiectul despre bannere… observ ca sunt scoase si bannerele din Chisinau necontrolate de familia Ghimpu-Chirtoaca. Demontarea acestora nu face parte din curatirea orasului dar sunt din strategia interzicerii publicitatii stradale. Probabil in toamna vor fi scoase si panourile unde sunt atarnate afisele electorale cu mutrele candidatilor la functia de Presedinte al RM.

Cu siguranta, in paralel cu scoaterea bilbordurilor din Chisinau si tara, va trece de votul parlamentar si interzicerea publicitatii stradale in campania electorala din 2016. Proiectul, dupa cate intelegem, nu a fost inaintat fara o coordonare prealabila.

Din aceste considerente, pentru mine modificarea CA si scoaterea bilbordurilor sunt doar arme impotriva candidatilor fara acces la media privata sau de stat. Putini o sa-si permita un spot difuzat timp de 1 minut contra sumei de 5000 €.

Asta-i democratia moldoveneasca?

Distribuie acest articol
2 Comments