De fapt, demiterea lui Filat este fatală pentru PD, iar anticipatele discreditează toată Alianța

Partidul Democrat a luat cea mai proastă decizie politică, riscând chiar și poziția sa de câteva % pe piața electorală din Moldova. Aceștia au decis acum seara să voteze pentru demiterea lui Vlad Filat.

Până acum s-a cerut demisia de onoare a premierului, dar demisia acestuia, cu votul PDM – PCRM & Cățelușii, de fapt înseamnă îngroparea Partidului Democrat și începutul erei de descompunere.

Explic de ce: Vlad Filat rămâne premier până la numirea noului cabinet, având dreptul să demită membri din cabinet, eliminând, rând pe rând, cei delegați de Partidul Democrat, sau chiar și de Partidul Liberal. În termen de câteva luni poate curăți instituțiile de viermi corupți vizibili, iar, în paralele, ar putea vota dezmembrarea Centrului Național Anticorupție.

În așa caz, Filat va pune în fruntea ministerelor oamenii săi, fie tehnocrați sau politici, cu ajutorul lui Timofti, iar europenii vor înțelege că trebuie să amâna semnarea acordului de asociere cu Moldova, până la limpezirea apelor de la noi.

Ministerul de Interne este înzestrat în prezent să se ocupe de infracțiunile economice, iar corupția va fi pusă, ușor, în sarcina unei instituții care se află în subordinea PLDM.

Președintele țării, în cazul  imposibilității  formării Guvernului sau  al  blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să  dizolve Parlamentul. Articolul 85 din Constituție permite președintelui țării să mențină Parlamentul încă minim 4 luni, sau chiar mai mult. În acest timp, cum am scris mai sus, PLDM și Filat poate face mișcări puternice împotriva Partidului Democrat, lăsându-se poate cu arestări mai spectaculoase decât în cazul lui Vicol și spectacolului Pădurea Domnească.

Partidul Democrat probabil acum este pus în fața faptului și trebuie să îndeplinească sarcina, care iată, iată, se pare că vine de la Moscova, repetându-se scenariul din 1999.

Partidul lui Roșca ar ceda în acest caz poziția de ”loserPartidului Democrat și lui Marian Lupu, care aproape în fiecare zi a tot ieșit să strige ”Demisia Filat”. Interpretarea că PLDM ar putea avea soarta PPCD-lui este una greșită, pentru că Stejarul nu este mâncat de caria Moscovei, Stejarul este mâncat de corupție și trafic de influență, dar mai poate fi tratat, dacă se vrea.

Partidul Liberal, după ce a stat cu condeiul în mână și a văzut că PD+PCRM+Neafiliați îl pot demite pe Filat, au dat cu fundul la gard, caracteristic pentru ei, spunând că deja acceptă corupția în favoarea semnării Acordului de asociere la UE. Liberalii își schimbă repede pozițiile, chiar uneori cu câteva ore înainte de un vot decisiv. Ultima atingere la ”inima” partidului Liberal a fost numirea celor doi la tineret și Moldsilva. Ghimpu s-a compromis din nou, demonstrând că îl interesează doar funcțiile, și a dispărut undeva, undeva de unde nu a mai ieșit cu declarații tăioase de câteva zile, ieșind doar cu replici bogate în metafore și apucături de cap.

”Aliansul pentru Euro”, cum îi spune Voronin, s-a discreditat, iar în cazul unor alegeri anticipate poate câștiga câteva scaune doar dacă electoratul nu va găsi un alt partid și un alt lider politic puternic.

Până una alta, ziua de mâine e peste câteva ore, iar votul va fi în decursul acestei zile așteptate încă din 6 ianuarie, sau chiar mai demult. PD moarte, și-o face cu ”mâna” proprie, iar PLDM se îngroapă în corupție și trafic de influență, de unde poate ieși, doar dacă vrea. Despre PL nu e prea potrivit să spunem multe, ei se răzgândesc și nu prea știi ce să notezi despre ei.

Orice decizie ar fi, oricum Filat rămâne încă câteva luni la Guvern, iar în acest timp își poate crește multe puncte, afundând PD-ul, cu tot cu Godea și Cățeluși.

Distribuie acest articol