De ce Vlad Filat bate câmpii în cazul BEM?

IMG_1194-0.JPG

Am văzut ieri că Vlad Filat a început să meargă cu ochii închiși prin miriște și bate câmpii în cazul Banca de Economii, uitând că toate problemele la banca statului au început anume în mandatul său, iar cedarea Băncii s-a făcut prin decizia sa expresă.

Dacă să ne uităm în istoria scandalului BEM, vom constata următoarele:

Filat este desemnat în fruntea Guvernului și exercită primul său mandat, scurt. Apoi, este reconfirmat în funcție, pentru mandatul doi. În timpul exercitării mandatului secund, Filat îl bagă pe Victor Bodiu la Banca de Economii. Ultimul obține funcția de Președinte a Consiliului BEM. În același timp, Bodiu deține și funcția de Secretar general al Guvernului Filat. Pe scurt, Filat și-a pus omul la BEM.

Ulterior, în luna februarie 2013, la doar câteva luni după ce Bodiu este numit în fruntea Băncii Statului, apar primele semne că la instituția bancară sunt mari probleme. FMI a întocmit un raport prin care a tras semnale despre faptul că au fost acordate multe credite neperformante, iar pentru anul 2012 au fost înregistrate pierderi de peste 700 milioane de lei. În plin proces de negare a Raportului FMI, apare și raportul companiei care a efectuat audit la BEM. Noul raport ne spunea despre aceleași probleme sesizate de către FMI.

În final, la începutul lunii martie Vlad Filat este demis, însă continuă să-și exercite funcția până la sfârșitul lunii mai, când locul său a fost luat de către Iurie Leancă.

La scurt timp, Guvernul condus de Iurie Leancă, însă din care făceau parte tot acei miniștri care au muncit cot la cot la tot felul de scheme dubioase, a aprobat ca Banca de Economii să fie cedată altor persoane interesate. Respectiv, Statul nu a participat și nu a cumpărat acțiunile BEM, precum nici nu a capitalizat banca, așa cum se cerea.

Banca ajunge la o firmă dubioasă, înregistrată undeva în sediul Ambasadei Moldovei din Moscova. Se descoperă că cel implicat este Ilan Shor, prieten al lui Filat. Filat a negat în fel și chip că este cunoscut cu Shor, iar tânărul milionar spune la TV că se cunoaște inclusiv cu Vlad Filat, pentru că în business este foarte important să cunoști înalți politicieni din țară.

După ce BEM este cedată lui Shor, Vlad Filat declara în luna decembrie că neparticiparea Statului la procurarea acțiunilor BEM a fost o decizie foarte bună și aprobată la alt nivel, nu la nivelul de prim-ministru. Filat spunea atunci că „decizia a fost luată de noi”. Acum, când nu mai este premier și este pleofturit pentru ceea ce a făcut din Banca de Economii și din această Țară, încearcă să pună pe spatele lui Iurie Leancă toate belelele legate de fost Bancă a Statului, încercând să iasă curat din toată această hoție. Dar, nu-i prea reușește și începe să devină un om isteric, care nu se mai controlează nici la emoții și nici la cele ce spune. Vineri chiar a avut tupeul să se ducă la Comisia de anchetă, să spună în fața tuturor precum că el nu este implicat și că tot ce se dezvăluie despre el sunt doar minciuni. Filat a mai negat și alte zvonuri, însă până la urmă s-a demonstrat că zvonurile au fost adevărate, iar el a rămas același mincinos cronic și orgolios fără măsură. Tot el spunea că nu are nimic cu firma Caravita, însă pe urmă am aflat cu toții că firma este condusă de nepotul său, devenit milionar peste noapte, din banii veniți din fondurile Statului, destinate susținerii agricultorilor. Dar, aceasta e altă temă.

Interesant este faptul că aceeași firmă, patronată de Vlad Filat, este implicată acum în hoția de la BEM, după cum ne anunță și fostul deputat Veaceslav Ioniță, pe blogul său.

Cert este faptul că Iurie Leancă nu este implicat în situația de la BEM. Însă, Filat depune toată silința să-l învinuiască pe fostul coleg de partid. Pentru el este foarte important să iasă curat și din această problemă, pentru că din politică nu mai are șanse să iasă fără pete pe obraz.

Vlad Filat, recunoaște implicarea și lasă-l pe Iurie Lenacă în pace!

Distribuie acest articol