De ce tace Consiliul de Presa despre cazul minorului de la Straseni?

Presa are chipurile un Consiliu, care urmareste orice publicatie si se da cu parerea atunci cand sunt incalcate anumite norme deontologice. Din pacate, dupa cum s-a putut observa si pe parcursul zilei de ieri, acest “organ” nu s-a autosesizat in cazul minorului suspectat de uciderea tinerei din Straseni. Ba mai mult, unii membri, patroni si jurnalisti, au plasat imagini exclusive cu tanarul retinut de politisti.

Potrivit pct.4.13 din Codul deontologic al jurnalistilor, nu se da publicitatii identitatea minorilor implicati in infractiuni. In acest sens, fotografiile si orice imagine video trebuie sa fie modificate, pentru a proteja identitatea minorului.

Poate unii vor face referire la pct.4.14, insa in acest caz este un minor deja identificat si retinut de catre politie, respectiv nu mai exista nici interesul public.

Iata extrasul din Codul jurnalistilor:

Cu parere de rau, acest Consiliu de presa reactioneaza doar atunci cand o situatie politica nu este le placul lor, nu si atunci cand un minor, fie poate chiar si vinovat de savarsirea unei infractiuni, este defilat prin presa cu poze in calitate HD.

Dragi jurnalisti, cu referire la minorul adus de polististi, cum ramane cu protectia lui si cu prezumtia nevinovatiei? S-a gandit cineva la starea lui psihica si psihologica? S-a gandit cineva la parinti si colegi? Alo?!

Lista “portalurilor” care au incalcat norma deontologica:

  1. Sputnik.md (WC-ul Kremlinului);
  2. Zugo.md
  3. Allmoldova.com

Mai sunt. Nu promovez chiar toate othodurile jurnalistice.

Totodata, am pretentii si la colaboratorii de politie, care nu au luat masuri intru neafisarea minorului in fata jurnalistilor. Or ei au anuntat din timp data extradarii, ceea ce a permis ca o echipa de jurnalisti sa-i astepte la Aeroport. La fel, in perioada cautarii, tot politistii au dat in presa, pe surse, fotografia minorului.

Nota: Urmarind presa de mai multi ani, am observat ca este o goana oarba si nebuna dupa trafic, iar normele deontologice si adevaratele sarcini ale presei au fost lasate undeva in urma. Starea presei este degradata aproape in totalitate, iar situatia grava se adanceste pe zi ce trece. Din punctul meu de vedere, presa trebuie sa transmita informatia in stare bruta, iar consumatorul sa-si formeze propria opinie.

Si ca sa vedeti ce ocupatii au asociatiile din presa, recomand sa urmariti ce atitudini au luat in ultima perioada:


Dupa cum puteti observa, grija lor este mai mult politica, pentru ca de acolo vin banii in buzunarele lor.

Distribuie acest articol