De ce Filat și Shor au furat BEM în săptămâna patimilor electorale?

IMG_1763.JPG

Candu a publicat Raportul Kroll. Să fie sănătos. A făcut un act de „eroism”, care a salvat imaginea partidului, a lui Plahotniuc, precum și a fost o palmă pentru Filat.

Conform Raportului, tranzacțiile cele mai deocheate au fost în săptămâna premergătoare alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Puteți să citiți și singuri.

Se constată că tranzacțiile au fost în timp ce CSJ examina anularea tranzacției de vindere a BEM. Am răsfoit Agenda Curții Supreme de Justiție și am găsit parcursul examinării cererii de anulare a înstrăinării BEM către Shor și partenerul său Filat.

Respectiv, prima ședință a fost în data de 01 octombrie 2014. Această ședință a fost amânată pentru încă o săptămână, cu examinarea în data de 8 octombrie. Prima chestiune a fost de examinat admisibilitatea cererii depuse de către Olexici Igor, Sugac Sofia, Calcii Igor vs SA Banca de Economii, Comisia națională a pieții financiare, Camera înregistrării de stat privind emisia de acțiuni suplimentare.

CSJ a declarat admisibil recursul înaintat de către cei nominalizați, iar următoarea ședință a fost fixată pentru data de 14 octombrie 2014. Admisibilitatea a fost examinată de către Completul nr. 5, iar recursul a fost examinat de către Completul de judecată nr. 1.

Judecătorii au examinat recursul, după cum urmează: 14 octombrie, 29 octombrie, 12 noiembrie, 26 noiembrie și 28 noiembrie. În final, în ultimul termen fixat, au emis Decizia prin care au anulat înstrăinarea BEM către Shor.

În tot acest timp, înțelegând că CSJ o să anuleze toată tranzacția, Shor și Filat au acționat în cel mai rapid mod și au scos din sistemul bancar miliarde de lei. Totodată, Filat s-a grăbit să scoată banii și de frică că ar putea pierde puterea definitiv.

Tocmai acum am înțeles de ce i-a trebuit lui Filat funcția de premier. A crezut că poate ascunde tot, că nu-l mai descoperă nimeni. Însă și-a găsit nașul în persoana lui Iurie Leancă, care a insistat să fie efectuată o anchetă minuțioasă, de către o companie străină. Cerința premierului Leancă a băgat zâzanie între Filat și Leancă, iar cel din urmă a ales totuși să cheme auditul străin, după care a părăsit PLDM. Pe scurt, Leancă i-a tras-o lui Filat și a angajat o firmă care să descopere toate crimele economice de la BEM, mai ales din perioada când Filat era premier, iar Bodiu era mare șef la BEM.

Filat, care mâine sărbătorește ziua sa de naștere, a avut grijă să-l facă pe Shor cel mai tânăr miliardar din Moldova, scoțând-ul pe acesta din sfera „milionarilor” prosperi, unde se vede că nu mai încăpea, având-ul pe Filat ca partener.

Până la urmă, ei au lucrat rapid și s-au gândit că nimeni nu-i descoperă, iar noi am rămas și fără Bancă și fără bani. După cum au confirmat și instituțiile superioare, BEM nu a fost întoarsă stratului, deoarece investitorul străin nu și-a ridicat banii pentru acțiuni, iar miliardele au dispărut fără de urmă. Poate că într-o zi vom afla unde sunt, însă cred că va fi prea târziu. Moldova ar putea intra într-o criză profundă, anume din cauza unor neghiobi care s-au jucat cu miliardele și au uitat să le pună la loc.

Distribuie acest articol