De ce Filat nu a fost lăsat măcar Președinte de onoare al PLDM?

După cum știți, la sfârșitul săptămânii trecute Vlad Filat a fost destituit din funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, în baza cererii, iar în fruntea formațiunii a venit Viorel Cibotaru, fost ministru al Apărării.

Am observat că, chiar dacă a stat la baza fondării PLDM și a finanțat acest partid, Vlad Filat nu a fost lăsat măcar în funcția de Președinte de onoare al PLDM, fiind trimis în rândul simplilor membri.

Decizia PLDM pe de o parte este înțeleasă prin intenția de a mătura din rândurile lor orice persoană asupra cărora planează suspiciuni de corupție sau chiar sunt deschise dosare penale, însă de pe altă parte nu puteau să-l destituie pe Filat fără să-i garanteze măcar fotoliul onorific. Până la urmă el a fost și va rămâne părintele PLDM.

Numirea în funcția onorifică este o cutumă deja obișnuită în România și Republica Moldova. Liderii, chiar dacă sunt hărțuiți politic, după cum afirmă ei, nu sunt uitați și nici aruncați la gunoi așa cum au procedat cu Filat membrii delegați la Congresul PLDM. Funcția onorifică nu are și putere decizională, conform Statutului și Legii, iar din acest motiv nu cred că era o problemă dacă Vlad rămânea măcar puțin în vizorul opiniei publice cu titlul de „Președinte de onoare al PLDM”.

Votul membrilor delegați la Congresul VII al PLDM poate avea și o altă semnificație în privința fostului președinte de partid. Prin repoziționarea lui Filat la nivelul de simplu membru înțelegem că ei de fapt l-au considerat vinovat de jaful de al BEM și i-au citit sentința înaintea judecătorilor de la Judecătoria Buiucani.

Eu credeam că, odată ce liderul este închis și chipurile hărțuit pe nedrept, la Congres urma să fie votată reîmputernicirea lui Vlad Filat, acesta urmând să fie un semnal de susținere politică majoră. Însă am văzut că s-a procedat altfel, fiind retrasă susținerea politică și de echipă.

În consecință, Filat a rămas inclusiv fără oameni, nu doar fără funcție. În câteva luni, fără să fie considerat parte a echipei, va fi uitat cu totul în Penitenciarul nr.13. Începând din weekendul trecut Vlad Filat este oficial un nimeni politic. A fost cineva pe vremuri, dar acum a primit un șut chiar de la colegi.

Distribuie acest articol