De ce Dorin Chirtoacă nu înțelege că REFERENDUMUL este un ACT de DEMOCRAȚIE?

Astăzi am reușit să citesc pe rând cererea de apel, semnată din numele lui Dorin Chirtoacă, precum și hotărârea instanței de judecată cu privire la înregistrarea grupului de inițiativă, format special pentru revocarea primarului pe o cale absolut democratică.

Citind hotărârea și cererea de apel, ambele publice, încercam să înțeleg ce fel de democrație promovează Partidul Liberal și Dorin Chirtoacă, chipurile o formațiune politică și un lider tânăr care promovează valorile europene.

Potrivit Codului electoral (art.181), Constituției Republicii Moldova și Convenției PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI ŞI A LIBERTĂŢILOR FUNDAMENTALE (art.11), precum și practicilor europene, fiecare cetățean are DREPTUL SUVERAN la asociere în vederea revocării din funcție a primarului în care nu mai are încredere. Tot așa pot fi revocați premierii, deputații (în cazul uninominalelor), președinții de consilii regionale (landuri, județene, raionale) și mulți alții. La Chișinău, din păcate, se formează o părere greșită precum că primarul nu poate fi demis înainte de expirarea mandatului de 4 ani (???).

Dorin Chirtoacă, dacă este cu adevărat un lider cu principii europene, ar trebuie să meargă în fața instanței de judecată să-și retragă cererea de apel împotriva hotărârii primei instanțe. Or, legea națională și principiile europene acordă drepturi cetățenilor, motiv pentru care absolut nimeni nu se poate împotrivi voinței lor, precum și nu poate fi limitat acest drept inalienabil.

Din păcate, după câte vedem, Partidul Liberal și Dorin Chirtoacă încalcă orice principiu european și încearcă să limiteze dreptul cetățenilor la convocarea unui referendum local, pe când acest drept este prevăzut în Codul electoral și este garantat de către Constituția Republicii Moldova.

Situația cu referendumul demonstrează destul de clar felul în care PL, Mihail Fiodci și nepotul de la Colonița înțeleg democrația și puterea cetățenilor. De fapt toți știu cine-s ei, dar acum sunt și fapte concrete împotriva democrației, nu doar vorbe.

Eu, ca locuitor neoficial al Chișinăului, îndemn Curtea de Apel să mențină în vigoare hotărârea primei instanțe cu privire la înregistrarea grupului de inițiativă, astfel să păstreze dreptul suveran al locuitorilor, ca să decidă ei singuri dacă acest perde-vară merită să mai rămână în fruntea capitalei.

Lui Dorin, zis și „primarul european”, i-aș recomanda câteva lecții despre principiile europene și în general ce înseamnă drepturile omului. Se vede că el nu prea a înțeles aceste lucruri când a fost la facultate în România, așa că merită o vărguță peste mâini și peste urechi. Referendumul dorit la Chișinău este varga perfectă și necesară!

Foto: diez.md

Distribuie acest articol