De ce Dodon are nevoie de o moțiune împotriva lui Filip?

Pentru unii motiunea de cenzura a socialistilor, care va fi depusa probabil la urmatoarea sedinta a Parlamentului, este o actiune de imagine. De fapt lucrurile stau putin altfel. Motiunea este sansa valorificarii mandatului de Presedinte al RM de catre Igor Dodon. Explic.

Dodon spera ca in octombrie va primi de la cetateni mandatul de Presedinte al Republicii Moldova. Dupa atatia ani de guvernare “proeuropeana” cu siguranta mandatul va merge catre stanga, si anume la socialisti.

Un mandat prezidential fara control in Parlament si Guvern nu este mandat real. Este doar o functie supusa mereu sabotajului legal si politic. Orice decret al unui astfel de Presedinte va fi ignorat, iar eventuale remanieri de ministri la cererea Presedintelui nu vor fi posibile. Cum va inchipuiti Guvernul Filip sa-l demita pe Anatol Salaru? Nu va fi asa ceva, iar in cateva luni Dodon, in calitatea sa de conducator al Statului, se discrediteaza in fata electoratului, motiv pentru care inainteaza motiunea in speranta ca vor fi anuntate si alegeri parlamentare anticipate. Incercarea vina n-are, dar costa Bugetul de Stat.

Motive politice impotriva lui Filip sunt cu duiumul. Inclusiv marsul armamentului american prin Moldova ar putea fi pus la baza motiunii politice din aceasta luna. In cazul daca sunt voturi suficiente nu mai au importanta motive, conteaza rezultatul.

Vom vedea reactia fugarilor din PCRM si PLDM la documentul PSRM. Nu ar trebui sa ne surprinda un vot deschis impotriva guvernarii, mai ales ca electoratul, in special liberal-democrat, asteapta un asemenea vot, indiferent cine este initiatorul. 

Distribuie acest articol