De ce amanta lui Filat și Nicoale Vicol nu mai sunt căutați de INTERPOL?

Zilele trecute căutam pe siteul Interpol numele Olgăi Roman și a lui Nicolae Vicol, prima fiind căutată în dosarul BEM, iar fostul șef de la fisc a fost dat în căutare pentru a fi pusă în aplicare condamnarea la închisoare.

Am pus această întrebare și pe facebook, iar peste câteva minute am fost invitat să văd cum activează în Moldova instituțiile internaționale menite să caute persoanele condamnate sau date în urmărire internațională.

Principalele întrebări erau despre Olga Roman și Nicoale Vicol, deoarece aceste două personaje sunt în vizorul opiniei publice. Răspunsul la întrebarea mea a fost suficient de scurt: secretul anchetei, date personale, etc.

Așadar, încercarea mea să aflu cât mai multe despre căutarea personajelor nominalizare s-a lovit din nou de aceeași procedură birocratică, dar în schimb am avut posibilitatea să cunosc despre activitatea Interpol.

În cele peste două ore petrecute în sediul Centrului cooperare poliţienească internaţională m-am lămurit ce înseamnă instituția dată și, pentru a nu interpreta prea mult, redau câteva definiții și funcții ale Centrului:

Misiunea:

Gestionarea și facilitarea schimbului de informaţii operative la nivel internaţional, regional și naţional, în domeniul combaterii criminalităţii, prin intermediul canalelor de legătură avute la dispoziţie (INTERPOL, EUROPOL şi SELEC/GUAM)

Funcţii:

1) asigurarea schimbului informaţional dintre subdiviziunile Inspectoratului/MAI și alte instituții ale statului, care realizează măsurile speciale de investigație şi autorităţile de aplicare a legii din străinătate;

2) gestionarea fluxului informaţional de interes operativ aferent cooperării internaţionale și furnizarea informațiilor de domeniu cu respectarea regulilor de confidenţialitate şi de protecţie a datelor cu caracter personal;

3) dezvoltarea cooperării internaţionale în lupta împotriva criminalităţii în domeniul schimbului de date şi informaţii operative;

4) consolidarea capacităţilor subdiviziunilor Inspectoratului/MAI pentru investigarea infracţiunilor şi contravențiilor

Totodată, la Centru am ținut în mână modelul legitimației Interpol și modelul pașaportului ofițerului Interpol, proiect prezentat câteva săptămâni în urmă de către viceministrul Afacerilor Interne Dorin Purice.

După ședința de GOV, la care s-a vorbit despre pașaportul ofițerului INTERPOL, presa nu a înțeles până la urmă ce înseamnă acest document. Nici eu nu prea am înțeles, dar mi-am dat seama că este un document de identificare a colaboratorului, nu act de identitate al cetățeanului. Astăzi a fost confirmată pe deplin convingerea mea.

Mai jos vedeți cum arată Legitimația și Pașaportul ofițerului INTERPOL:

Așadar, acest document scutește ofițerul INTERPOL să obțină vize sau alte permisiuni de intrare în țările care fac parte din INTERPOL, însă doar în interes de serviciu și este valabil doar cu prezentarea pașaportului național al cetățeanului. Mai pe scurt, documentul este un bilet de intrare în mai multe țări, o facilitate necesară pentru ofițerii INTERPOL din Republica Moldova.

Centrul vizitat astăzi are peste 20 de angajați, iar un număr impunător de ofițeri sunt femei. La ei nu sunt probleme de gender 🙂

De la Centrul cooperare poliţienească internaţională am primit și suvenire frumoase, care din păcate nu pot fi utilizate :/

Distribuie acest articol