De 22 ani vorbim Limba Română doar o singură zi pe an!

Citiți aici Mesajul domnului Eugen Tomac, Secretar de stat, cu prilejul sărbătorii „Limba Noastră cea Română” de la Chişinău

31 august 1989, aveam 2 ani și 9 luni, posibil că încă vorbeam limba română.

În această zi, când eu poate că mă jucam în nisipul din fața casei, pe Lenina se adunase multă lume, care cereau în cor limbă română și alfabet latin. Au primit ce au cerut, însă cu dreptul de a o sărbători doar o dată pe an. Au cerut limba română în școli, au primit și cărți însă nu și profesori. Cei de la moldovenească s-au reprofilat repede, peste noapte au devenit profesori de limba română, păstrând același limbaj stâlcit.

De atunci, în fiecare an, în ziua de 31 august sărbătorim Ziua Limbii Române, pe care nici nu o avem legal. E doar o sărbătoare care ne ține cu gândul la EA, în timp ce ne întoarcem acasă și vorbim aceeași limbă, stricată de ocupanții acestui mic Ținut.

Pe 31 august, se adună tot satul pe stadionul sau în centrul localității, nu discută despre Art. 13 din Constituție, ci despre cine va câștiga cocoșul sau berbecul la trântă. Guvernările de până acum au avut grijă cu ce să ocupe timpul, ca oamenii să nu-și amintească de cele petrecute în 1989 și să nu menționeze de faptul că în Constituția Republicii Moldova este o eroare, permisă chiar de cei care acum luptă foarte mult pentru modificarea acestui articol, însă nu au propus măcar un proiect de modificare a Articolului 13 din Legea Supremă. Ieri am ascultat-o pe doamna Valentina Cușnir, care a spus că în timpul când a fost deputat, a fost o așa inițiativă, trădată chiar de cei din PPCD. Din cei 40 deputați pro-români, au semnat doar 6, iar proiectul nu a putut fi depus la Curtea Constiuțională. Rușine domnule Roșca și restul care mai erați pe la Parlament! Cum ați organizat proteste dar nu ați semnat acest proiect? Ați vrut doar să ajungeți în Parlament, la dreapta lui Voronin pe seama oamenilor care au crezut în lupta dusă de Creștini-democrați?

Câți ani vom vorbi româna doar o singură zi pe an? Grea întrebare chiar și pentru mine, nu mai scriu nimic despre cei care acum sunt la guvernare!

Oare Filat, Ghimpu sau Lupu vor veni cu un nou proiect? Oare vor strânge semnăturile necesare?

Sau frica de a pierde din electorat îi sperie?

Azi nu cred că vom auzi așa ceva!

Distribuie acest articol