Dai șeful afară, sau distrugi instituția, dacă vrei să acoperi pe cineva

Nu mă voi grăbi și scriu multe #mat-uri pe blog, dar voi plasa un link la articolul lui Eugen ”despre h##neaua din Republica Moldova, sau despre p##deț, numiți-l cum vreți” și voi continua ideea colegului blogger.

H##neaua, cum a scris Eugen, este atât de mare încât ne încrețim și ne tot gândim ce facem în continuare, pentru că am ajuns la momentul când în Moldova dacă nu te aranjează o instituție o ataci și ameninți șeful cu demisia, ori o distrugi.

filat-chetaruVlad Filat a început atacurile directe împotriva Directorului Centrului Național Anticorupție, dar lasă să înțelegem că dacă nu reușește demiterea acestuia va lichida CNA-ul, prin diferite căi.

Chetraru este interzis la ședințele Guvernului. ”Specialiștii” spun că limitarea accesului ar putea fi urmată de un dosar penal pe numele persoanelor care au dat indicațiile, fie chiar și pe numele premierului, chiar dacă potrivit LEGEII Nr. 64 din 31.05.1990 cu privire la Guvern, modificată prin LEGE Nr. 120 din 25.05.2012 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, CNA nu mai face parte din structura Guvernului, odată cu reformarea CCCEC.

Juriștii au aberat puțin, presa la fel, dar faptul este consumat deja și destul de clar că a început războiul Premier – Director CNA.

De fapt, întreg războiul este o mimare, cu punct ochi și se vrea lovit. Adica, Vlad Filat ar vrea să-l acopere pe Vicol, șeful FISC-lui, care până azi nici nu a depus cerere de demisie, sau suspendare, fiind bănuit și ținut în izolatoarele Centrului.

Astfel, se vrea deplasarea accentelor în altă parte, iar până la demiterea cabinetului de miniștri, sau la formarea unui nou Guvern, Chetraru să fie eliberat, moment din care miniștrii PLDM vor putea răsufla ușurați, fiind scoți de sub învinuiri penale, ca prin minune.

Un alt scop al demiterii Directorului CNA este și lăsarea instituției fără conducere, iar în acest fel să fie evitate intentarea mai multor dosare penale, în cazul alegerilor anticipate. Or, rămânerea lui Chetraru în fruntea CNA, paralel cu anticipatele, dorite mult de liderii AIE, spre bucuria PCRM, ar însemna direct un pericol inevitabil pentru multe persoane dubioase, candidați PLDM, sau activiști de partid.

Experții, dacă-i mai putem numi așa, nu prea gândesc la pașii care vor fi făcuți de Vlad Filat și de ce se dorește poticnirea CNA-lui. De fapt, PLDM a propus în Parlament un proiect de lege prin care adjuncții Directorului CNA să fie numiți prin concurs, de Parlament. Acest proiect nu este nimic altceva decât tărăgănarea numirii adjuncților la Centru, iar dacă va fi demis Chetraru să nu fie nimeni împuternicit pentru intentarea Dosarelor penale, sau alte lucrări ce vor sta la baza unor acuzații împotriva oamenilor de partid.

Dacă nu se reușește datul jos din scaun al actualului director CNA, în scopul de-ai acoperi pe Vicol, Usatâi, și alții, PLDM ar putea merge la lichidarea instituției. Însă, aici se vor lovi de americani, deoarece, potrivit presiunilor de pe timpul comuniștilor, aceștia au insistat crearea CCCEC, care mai apoi a fost folosit ca armă politică, ieșind de sub controlul americanilor și plutind în derivă, departe de planurile inițiale. Acum, după cum dau toți asigurări, dar și după votul partidelor AIE, a fost distrusă unealta politică numită CCCEC, formând CNA, care se anunța a fi o instituție independentă.

Independentă sau nu, dar cunoaștem că a organul respectiv a fost recent ”renovat”, numit un șef competent, cel puțin conform concursului și votului AIE, iar acum se începe războiul împotriva Directorului, precum și întregii instituții, ceea ce este de fapt condamnabil, fără a mai spune că cineva deja este obișnuit să facă uz de traficul de influență și de resursele guvernamentale în interes propriu și de grup.

Până una alta, vreau să atrag atenția la art. 8 din Legea cu privire la CNA, care spune: (9) Revocarea din funcţie a directorului ca urmare a necorespunderii cu cerinţele de numire în funcţie sau obţinerii unui rezultat negativ la testarea integrităţii profesionale, în condiţiile prevăzute la art.14, se adoptă de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, la iniţiativa a cel puţin 15 deputaţi.

Constatăm că: 1. Chetraru corespunde funcției pe care o deține, având votul Parlamentului; 2. A luat cele mai mari note, chiar dacă politic, dar a luat și sunt rezultatele incontestabile; 3. Cu integritatea profesională stă ok.

Legea nu prevede nici un motiv politic care ar servi la demiterea Directorului CNA, iar orice vot va însemna direct implicarea politicului în activitatea organelor executive, chiar dacă indicațiile și negocierile vor fi de la Guvern… de la Filat.

H##neaua din Moldova, cum a scris Eugen, este că Politicul este încurcat cu legislativul, executivul și puterea judecătorească. Aceasta este foarte rău, iar cât timp în Parlament se vor face jocuri politice, în loc de lucruri bune, în țară va fi dezordine.

Nu uitați, duminică 24 februarie 2013, PLDM invită la un protest, al disperării.

Distribuie acest articol