Cutia neagră a Partidului Liberal, de culoarea minții lui Mihai Ghimpu

mihai-ghimpu-brejnev1Partidul Liberala a căzut pradă minții lui Mihai Ghimpu, care ultima perioadă a luat-o hăisa, din propriile nemulțumiri și îngâmfări pe Vlad Filat.

Mihai Ghimpu încurcă Partidul Liberal cu ”umila-i” persoană. Din această cauză, din 6 ianuarie până în prezent, și nu doar, deciziile în Partidul azuriu par să fi fost luate la ochi și de o singură persoană, fără consultarea cu Biroul Politic și fără examinarea situației create, precum și a consecințelor acțiunilor întreprinse.

Din păcate, nu intervine primarul general al capitalei. Probabil de frică, sau nu mai dorește să se asocieze cu Unchiul său în disputele politice, Dorin Chirtoacă rămânând să administreze capitala puțin mai departe de problemele din legislativ și Alianță, deși uneori mai scapă câteva cuvinte în adresa parlamentarilor și colegilor de Alianță.

Unicul care a înțeles zilele acestea că PL merge pe un drum greșit este Valeriu Munteanu, care a comunicat presei că Partidul Liberal nu va vota proiectele care va genera un scandal mai mare. Probabil poziția liberalului a fost după ce a înțeles că demiterea Cabinetului de miniștri va duce la imposibilitatea semnării Acordului de asociere la UE din toamna aceasta. Despre aceste consecințe am scris în articolul ”Analiză Constituțională: Acordul de la Vilnius nu va fi semnat dacă Guvernul este demis”. În acest articol am demonstrat că, constituțional, Moldova nu va putea semna nimic la Vilnius, precum nici în Moldova, chiar dacă vine cineva cu acordul în geantă.

De scăparea trenului integrării Europene se poate face vinovat chiar și Partidul Liberal, sau Mihai Ghimpu, deoarece zilele trecute, alături de Partidul Democrat și Comuniști, a solicitat în repetate rânduri demisia lui Filat.

Acum Partidul Liberal a pierdut ”Cutia neagră”, iar din acest motiv este greu de stabilit cauzele devierii și intersectării intereselor lui Ghimpu cu cele a lui Voronin și Marian Lupu. Va fi greu de găsit cutia, pentru că aceasta are culoarea menții lui Mihail Fiodorovici, indescifrabilă.

Din păcate, presa și consilierii lui Filat nu au utilizat aceste puncte importante, fapt pentru care imaginea PL a rămas la nivelul de 9%, în loc să scadă.

Anterior, Mihai Ghimpu mi-a zis că este ținut la această scară de Dodon și de cei care-l fac unionist. De fapt, electoratul lui Mihail Fiodorovici este format din cei care nu au gândire liberă, acționând și menținând poziția liderului, indiferent de consecințe. În urma ultimilor mișcări sunt puține șanse de înregistrare a unui procentaj mai mare, pentru că Moldova și-a împărțit deja proștii în alte partide, unde la fel sunt duși de nas.

Acum nu este necesar de trezit electoratul lui Ghimpu la realitate. Acum trebuie lăsat să meargă cu ochii închiși mai departe, iar ceilalți trebuie scoși din mrejele afaceriștilor, pentru a forma o nouă generație de politicieni și lideri, având ca scop administrarea țării, nu furtul.

Astăzi Godea a depus proiectul cu privire la acordarea votului de neîncredere Cabinetului de miniștri. Tot azi comuniștii au spus că trebuie petrecute alegeri anticipate în vara acestui an. În această situație, Ghimpu are de ales între susținerea lui Godea, sau solicitarea comuniștilor. Or, Mihail Fiodorovici își revede agenda cu aspirațiile europene și iese la microfon cu scuzele de rigoare, față de propriul electorat, cu trecerea în susținerea menținerii actualului cabinet, dar cu producerea unor modificări din acesta, prin schimbarea titularilor scaunelor moi.

Recomand lui Mihai Ghimpu, că tot nu-l place pe Filat, să solicite suspendarea premierului pe termen de câteva luni, până la renegocierea Acordului AIE. În așa fel, toamna aceasta se va putea semna Acordul de asociere, iar semnătura o va pune Iurie Leancă, sau un premier interimat, conform Constituției.

Distribuie acest articol