Curtea Constituțională examinează astăzi sesizarea PL. PLDM riscă să rămână fără puteri

Astăzi este zi mare pentru Mihai Ghimpu și Valeriu Munteanu. Curtea Constituțională va examina Sesizarea nr.16a din 14.05.2013 privind exercitarea controlului constituţionalităţii Legii nr.110 din 3 mai 2013 şi Legii nr.107 din 3 mai 2013, prin care premierului interimar au fost acordate împuterniciri ”dumnezeiești”, după cum spunea cineva.

Înalta Curtea este pusă în situația în care să examineze sesizarea după intima convingere sau luând în calcul și presiunile oficialilor europeni, care s-au declarat împotriva legilor adoptate de PLDM și PCRM pe data de 3 mai.

Unii scriu și declară că Curtea va constata neconstituționalitatea Legii nr. 110 din 3 mai și Legii nr. 107 din 3 mai, iar odată cu anularea acestora vor fi restabiliți în funcție miniștrii demiși joi de către Leancă și alți funcționari despre demisia cărora nu cunoaștem. Nu știu cum va fi raportată neconstituționalitatea legii la art. 6 din Codul civil și la art. 3 Cod de procedură civilă, care prevede că legea nu este retroactivă, dar vor fi discuții aprinse asupra restabilirii la locul de muncă, dacă Curtea astăzi va anula Legile nr. 110 și nr. 107 din 3 mai 2013. Cu siguranță juristul Ghimpu deja s-a expus asupra acestui fapt, iar Marian Lupu a găsit soluția, ca formă și caracter, însă Filat rămâne fără ceea ce și-a dorit cel mai mult în negocierile cu Comuniștii.

Să ne amintim că pe data de 22 aprilie Curtea a constatat neconstituționalitatea decretului președintelui prin care Filat a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de premier, iar înainte de 22 aprilie aceștia au votat cu viteza vântului și gândului mai multe proiecte împreună cu PD, iar mai apoi le-a anulat cu PCRM, după care au fost trăsniți și de comuniști cu prevederea prin care se interzice studenților să voteze la orice secție de votare din localitatea unde-și fac studiile, încălcând astfel dreptul la vot mai multor cetățeni.

Întrebarea principală este dacă Curtea va merge împotriva UE și va lăsa legile în pace, sau va anula totul și îi vor trimite pe comuniști și liberal-democrați la renegocieri, pentru că în cazul când Curtea anulează legile se constată că PLDM a fost tras din nou pe sfoară de comuniști, aceștia rămânând cu legile lor intacte, iar PLDM, care au insistat pentru mai multe puteri lui Leancă, sunt pe cale să rămână fără acestea, din nou cu buza umflată.

Deci fiți pe fază. La ora 10:00 începe examinarea sesizării lui Ghimpu și Munteanu. Nu uitați că la 22 aprilie 2013 Valeriu a avut câștig de cauză, iar Filat a fost dat afară din politică.

P.S. Dacă CC respinge sesizarea, negocierile vor lua o întorsătură interesantă, iar în câteva zile vor fi demiși o mulțime de funcționari care fac parte, sau au fost delegați de PL.

Distribuie acest articol
One Comment