Curtea Constituțională a interzis instaurarea unei guvernări interimare

Prin Hotărârea Curții Constituționale de azi, emisă cu încălcarea procedurilor stabilite de Legea Nr. 317 din 13.12.1994 cu privire la Curtea Constituţională, a fost interzisă instaurarea unei guvernări interimare în Republica Moldova.

Curtea a constatat că guvernarea interimară înseamnă de fapt și un pericol pentru democrația parlamentară. Or, premierului interimar nu are votul Parlamentului, fapt constatat de Curte, ceea ce înseamnă că nu se bucură de încrederea reprezentanților poporului, fapt pentru care nu poate avea atribuții exacte, sau mai mari decât ale premierului titular.

Curtea a constatat că într-un stat de drept este inadmisibilă adoptarea de norme ce ar permite permanentizarea unei guvernări interimare, se arată în Hotărârea publicată pe site-ul oficial al instituției.

În calitate de garant al supremației Constituției, Curtea a statutat că se încalcă spiritul Legii supreme prin acordarea de împuterniciri unei persoane din Guvernul demis, care de fapt este unul temporar.

Mai sus am scris să CC a încălcat procedura din Legea cu privire la Constituție. Înalta Curtea, contrar art. 26 (7) din legea nominalizată, a indicat în hotărârea sa că miniștrii și șeful pădurarilor urmează să revină la serviciu și să exercite în continuarea atribuțiile. Indicația Curții, pe lângă faptul că au fost examinate sesizări cu caracter personal, este una destul de neînțeleasă și se va lăsa cu gălăgie în următoarele zile, printre juriștii din Moldova.

Pe de o parte, Curtea constată că în Moldova este riscul instaurării unei guvernări interimare, care ar fi un atac direct la democrația parlamentară, dar pe de altă parte examinează documente cu caracter personal și mai acordă acestora putere retroactivă, contrar Constituției, art. 26 din Legea nr. 317, dar și contrar art. 6 din Codul civil al Republicii Moldova.

Deja apar necunoscute cu multe variabile în hotărârile CC, dar faza incontestabilă este că acestea urmează a fi executate, iar cei care vor constata în aceste neconcordanțe cu Constituția trebuie să o supună revizuirii, dacă vor avea cap.

Distribuie acest articol