Cum vor fi reflectate protestele în presa din Moldova?

Demult se știe că politicul a dat buzna peste portaluri, radio și televiziuni din Moldova. Astăzi este Ziua 1 de protest în capitală. Am observat că Roșca încă nu a ”murit”, a reușit să aduna câteva sute de oameni la proteste, în câteva zile cred că va ajunge la mii, evident dacă vor da o mână de ajutor PCRM, PSD și alte partiduțe satelit. Cum vor fi reflectate aceste proteste în presa moldavă? Oare vom avea echidistanță? Eu zic că nu. Din prima zi au picat testul!

În România sunt deja 10 zile de proteste. Trusturile politice arată evenimentele pe părți diferite. Unii LIVE din piață, alții LIVE de la câțiva km distanță de Piața Universității, unde locuitorii Bucureștiului nici nu știu ce se întâmplă în capitală.

Astăzi de dimineață am studiat reportajele presei TV și scrise despre Ziua 1 din capitala noastră. Nu voi da nume, să nu supăr pe cineva, pentru că și așa toți sunt supărați pe mine, dar sper că CJI și CCA vor ține o conferință de presă în care vor spune că Trusturile politice din Moldova într-adevăr nu sunt echidistante.

Ei bine, să vedem cum a fost reflectată Ziua 1 până la această oră!

Cazul I: Portal de știri: Au filmat, au luat interviuri, au prins un comunist cunoscut în mulțime, l-au arătat, apoi au dat și reacții pro guvernare. Felul în care au fost întrebați protestatarii e unul cât se poate de părtinitor. Reporterul a încercat să demonstreze prin reportajul său că protestatarii de fapt nu știu la ce au venit. Ce trebuia să facă portalul de știri? Trebuia să informeze că în capitala țării au început proteste contra AIE.

Cazul II: Post TV: Din tot ce se întâmplă în Piață au găsit de cuviință să arate doar altercația între câteva persoane. Acest lucru ar fi trebuit să fie pe locul secund, după ce se prezenta o știre despre proteste. Telespectatorii  primesc conflictul ca prima știre, dar nu știu de unde a apărut acesta și despre proteste.

Cazul III: Post TV: Nu este același care pe 7 aprilie arăta un concert cu cântece populare în reluare, apoi emisiuni despre agriculturi, este alt post TV, apărut mai târziu. Aceștia în loc să pună pe post subiectul fierbinte, au băgat filme cu criminaliști. Nici News Alert sau Breaking News nu au băgat în partea de jos, așa cum fac când Filat sau Lupu poposesc dintr-o deplasare, sau Mocanu ține o conferință de presă peste 30 minute.

Cazul IV: Post TV: Au informat despre protest, dar au atras atenția că la proteste în mare parte sunt persoane de vârsta a 3 (ușor de manipulat), și vorbitori de limba rus (de parcă ei nu au dreptul al proteste?! și desigur cu aluzie că comuniștii au adus armata). Echidistanța lipsește.

Până acum cei mai echidistanți au fost portalurile Jurnal.md și TRM.md. Titlul și conținutul știrilor reflectată situația de fapt; fără improvizări, insinuări, presupuneri, reacții adverse. Au informat în felul următor: 1. Are loc un protest (situație de fapt), 2. În centrul capitalei/La Chișinău (locul), 3. Iurie Roșca este în fruntea protestatarilor (organizator), 4. Cei prezenți cer demisia guvernării (motivul protestului).

PS: Ziceam că în ziua Referendumului voi fi la frigărui, dar dat fiind faptul că vor să scoată pragul de participare, voi participa cu plăcere la acest plebiscit, dar voi vota împotrivă!

www.gandrabur.net

Distribuie acest articol