Cum Renato Usatîi va scăpa de CV-ul său interlop?

Astazi am reusit sa vad cateva secvente din emisiunea Puterea a 4-a de la N4, realizator Gh. Gonta. La emisiunea lui a participat Mihai Ghimpu, presedintele PL. Ghimpu a spus in timpul emisiunii ca cetatenii voteaza anumite partide doar sa scape de cele aflate la putere, iar aceasta greseala este repetata deja de 20 de ani, la fiecare scrutin electoral.

Vorbele lui Ghimpu sunt aplicabile absolut in totalitate cazului Renato Usatii. Pana a venit in politica Renato era cunoscut mult mai apropiat grupurilor interlope, insa brusc s-a transformat intr-un badaran politic sustinut orbeste de tot mai mult electorat.

Nu-i problema ca Renato are electorat, pentru ca la noi inca este democratie si fiecare are dreptul constitutional de a candida si de a fi ales. Problema consta in trecutul persoanelor care incearca sa atinca scena politica.

Bunaoara, Renato are pe suflet si in CV “zakazul” asupra lui Gorbunțov, fostul proprietar al Bancii Sociale. Tot cu acest personaj are si o inregistrare video in care pun la cale anumite atacuri. Din materialele disponibile intelegem ca Renato are calitati de a lucra si pe fata si pe dos, adica are capacitatea sa conlucreze chiar și cu propria victima. Ei bine, pana la problema penala este problema de omenie. Probabil el si-a cerut scuze si de la Gorbuntov tot asa cum si-a cerut scuze si de Igor Dodon, insa pata ramane pe viata in istoricul personajului politic Renato Usatii, iar din aceasta cauza ar trebui sa intelegem cum are de gand falesteanul sa scape de acest trecut.

Mai mult, pe langa treaba cu Gorbuntov, mai sunt si multe alte schema frauduloase in care a participat liderul Partidului Vostru. Majoritatea din ele sunt publice pe un site din Rusia (nu dau link). Acea baza de date, publica, nu doar ca demonstreaza cine este Renato, dar este si o carte criminala despre acest politician avantat in politica de pe Bîc.

Trecutul interlop al lui Renato ar trebui sa fie corect judecat de fiecare alegator in parte. Poate nu fiecare are acum interesul sa-i studieze prostiile, dar cu siguranta acest lucru va fi facut cu mare atentie in urmatoarea campanie electorala. Or, fiecare candidat are dreptul sa vorbeasca ce vrea despre concurentul sau, asa ca putini nu vor fi tentati sa povesteasca despre niste scheme criminale în care a participat si Usatii. Răscolitul istoriei va fi un semn pentru electorat ca trebuie sa se trezeasca, iar pentru adversar o sansa unica sa obtina mai multe voturi decat falesteanul.

In aceste conditii, dat fiind faptul ca Renato crede in avansarea sa politica – se vede deja politician prosper – ar fi cazul sa aflam ce are de gand sa faca in vederea curatirii trecutului. Daca construia ilegal un oficiu era o chestiune, insa planuirea atentatelor asupra vietii si integritatii unor persoane este altceva. Cazul mentionat mai sus ne spune clar ca intentiile falesteanului pot fi uneori și mai presus decat viata unui om, asta anuntandu-ne de pe acum ca el poate rezolva oricand si orice problema prin cateva lovituri de cutit. Moldova nu are nevoie de un asa conducator. Noi nu suntem coreeni.

Eu sper ca pana la anuntarea unor eventuale alegeri, fie ele ordinare sau anticipate, voi gasi un raspuns la intrebarea mea, desi nu cred mai sunt șanse de revizuit trecutul unui interlop. Iata din acest motiv trebuie sa analizam, in urmatoarea faza, daca Renato va reusi să fie altcineva dupa o eventuala preluare a puterii in Stat. Pana atunci ne punem pe asteptat, pentru ca in trei ani se pot schimba multe lucruri, nu obligatoriu in bine sau rau.

Distribuie acest articol

One comment

Comments are closed.