Cum Filat îi achită lui Shor câteva milioane, tot din contul statului

Ieri și azi au circulat la greu știri despre fuziunea UNIBANK cu BEM. Ba chiar cineva a dat că BEM fuzionează cu UNIBANK. Probabil jurnaliștii noștri din domeniul economic au cam greșit noțiunele, dar… în fine, ceva va fi.

Azi aflăm că BEM de fapt intenționează să cumpere UNIBANK, toată cota, 100%. Banca Națională menționează că cererea depusă este despre o cumpărare a acțiunilor, cota de 100%, și nu este de fapt o fuziune. BNM spune doar ce are pe masă, în baza documentelor, însă până la urmă știm că cele trei bănci, UNIBANK, Banca Socială și BEM vor fuziona. Toate sunt controlate de același grup de interese, unde se regăsește și Filat.

Acum să ne întoarcem la schema prin care BEM vrea să cumpere o bancă privată, deși singură se află în glod și are credite neperformante de câteva milioane.

Primăvara trecută, Acționarii Băncii de Economii (printre acționari este și Statul, cu 33,33%) decid să nu împartă profitul acumulat în anul 2013, dar să-l reinvestească. Adica, deși țara asta se împrumută pentru a acorda pensii și salarii, decide să lase lui Filat și Shor câteva milioane pentru „dezvoltare”. Din acei bani, care nu au ajuns în contul statului, Filat va achita acum lui Shor o sumă bună de bani pentru a cumpăra UNIBANK, sub umbrela BEM-lui. După aceasta, peste câteva luni, aceste două bănci vor fuziona, însă cota statului nu se va majora. În acest fel, BEM nu va trebui să mai aibă pe cap o bombă și nu va fi nevoită să explice de ce a cumpărat ceva neperformant. Fuziunea duce la excluderea necesității recuperării invetiției.

Frumoasă rocadă din partea fostului premier, demis pentru presupuse fapte de corupție și trafic de influență. Are experiența privatizării fabricii de Ciment de la Rezina, iar acum deseană scheme de furt din BUgetul de Stat. #Înainte!

Distribuie acest articol