Cu cine vor vota foștii alegători ai lui Usatîi?

usatii-renato-e1375094285761Curtea Supremă de Justiție a decis astăzi definitiv și irevocabil că Partidul „Patria” nu poate participa la alegerile de mâine. CSJ a fost ultima instanță, iar odată cu ultima treaptă a justiției s-a încheiat și istoria acestui partid pe „piața politică” din Moldova.

În doar câteva zile, electoratul lui Renato Usatîi a rămas fără candidat, fără partid în goana electorală din această toamnă. Preocuparea de acum este să aleagă un partid pentru care să-și acorde votul. Deși pare incredibil, electoratul lui Usatîi s-a împărțit între PD și PSRM-ul lui Dodon. Însă, după apelul lui Usatîi de azi, unii vor pune ștampila în dreptul partidului său, chiar dacă acesta este retras (în acest caz buletinele vor fi considerate nule, respectiv nu vom cunoaște câte persoane au votat cu un concurent scos din cursa electorală).

Ce ține de noua opțiune, am auzit explicații de tot felul. Despre PD am auzit că ei sunt pentru o diplomație corectă cu Rusia. Dodon va fi ales de fostul electorat al lui Usatîi pentru că a rămas unicul politician agreat la Kremlin.

PCRM-ul ar fi fost o opțiune, însă ultimele ieșiri ale lui Voronin i-au supărat până și pe comuniști. Mesajele pro-ruse de până acum și cele pro-anulării Acordului cu UE s-au transformat în scurt timp în vorbe goale și, ușor de tot, Voronin a trecut din opoziție înspre afilierea cu partidele aflate la guvernare și departe de promisiunile de prietenie cu Rusia. Acestea sunt doar câteva motive pentru care electoratul Partidului Patria nu ar alege niciodată să pună ștampila „Votat” în dreptul PCRM.

Luni vom avea rezultatele parțiale. Se așteaptă surprize mari în urma numărării voturilor. Usatîi a fost eliminat, însă electoratul său nu. Voturile vor merge în mare parte la Dodon, o altă parte vor merge la PD.

„Moartea” lui Usatîi aduce fericire și voturi pentru liderii altor partide.

Distribuie acest articol