Corupția din calea investițiilor și lipsa Consiliului Economic Național

Premierul Filat apreciază înalta vizită a Cancelarului german, Angela Dorothea Merkel și speră că aceasta vine cu investiții în Moldova. Ca Merkel au mai fost, inclusiv Joe Biden, italieni, ruși, români, spanioli și estonieni. Toți s-au pornit cu gândul să investească, crezând că Moldova a Raiul pe pământ, iar pământurile de aici pot da recolte de cinci ori mai bune decât la ei. Au avut dreptate. Cernoziomul Moldovei este cel mai bun, păcat că acum este ascuns sub mărăcini.

Estonienii au nu au reușit să ajungă la Camera de Comerț și Industriei Moldovei, au fost opriți pe drum de un echipaj al Poliției Rutiere și jupiți la portofele. S-au speriat și au fugit din Moldova.

Italienii au vrut să facă o uzină de prelucrare a deșeurilor. Au fost înghițiți de birocrație, corupție și băieții deștepți de la gunoiște-le Chișinăului. Se pare că au fugit și ei.

Americanii au vrut să facă o bază de odihnă pe malul Nistrului, într-un sat din Soroca. Au fugit și ei de corupție birocrație și primari flămânzi.

Exemple sunt multe, corupția nu stă. Moldova este o fată tânără, de 21 ani, cu fustă scurtă și  atrăgătoare, dar când te apropii de ea constați că nu este spălată și miroase de la ea ca de la o țară în anarhie. Mirosul este provocat de instituții și oameni care nu fac nimic altceva decât să pune piedici investițiilor și dezvoltării afacerilor. Nici cei care sunt responsabili de piața muncii nu gândesc că la fiecare uzină deschisă vor lucra 100-200 cetățeni ai Republicii Moldova. Ei au un singur interes: buzunarul propriu.

Moldova poate stârpi corupția prin voință și instituții bine gândite, lipsite de oameni corupți și pline cu competenți. Acum este nevoie de un Consiliu Economic Național, prin care să fie coordonate toate proiectele investiționale, fie din banii noștri, fie din bani străini. Prin CEN să fie redusă interacțiunea englezului, neamțului, americanului, rusului și românului cu instituțiile și oamenii corupți. Lipsa CEN se simte și se vede, chiar de la intrarea în vamă.

CEN trebuie să aibă puterea de decizie mai mare decât a unui secretar corupt de la primăria din Edineț sau alt raion. Această instituție trebuie să aibă oameni care să identifice toate piedicile din calea unui investitor, iar dacă depistează un corupt, să-l poate sancționa. Doar așa ne vom dezvolta, însă cu condiția că CEN nu devine o instituție coruptă, așa cum au devenit și alte Centre care aveau ca sarcină combaterea corupției.

Moldova a avut un asemenea consiliu, dar când mai marii țării au văzut că e greu de furat, l-au desființat și au pus capac la orice intenție de a investi în Moldova. E mai bine să exportăm carne vie, robi în țări străine, decât să avem părinți acasă și copii fericiți.

Cum am scris ieri, Merkel vine și pleacă, noi rămânem, corupții rămân, birocrația înflorește iar investitorii vor fi doar simplu turiști. Nimic mai mult.

Distribuie acest articol
One Comment