Contrabanda ”legală” aglomerează PTF Sculeni

Vineri am avut din nou ocazia să îmbrac uniforma Poliției de Frontieră, vizitând de această dată Colegiul Naţional al Poliţiei de Frontieră, precum și Punctul de trecere a frontierei de stat sect. Sculeni, în continuare PTF Sculeni.

După o scurtă vizită la Colegiul PF, unde am avut parte și de o lecție teoretico-practică despre Controlul la trecerea frontierei de stat, ne-am îndreptat spre PTF Sculeni, unde timp de câteva ore, împreună cu jurnaliștii și încă cu doi colegi, ne-am antrenat în activitatea polițiștilor de frontieră.

În cele două ore de ”lucru” am constatat faptul că, acest punct de trecere a frontierei de stat este aglomerat, rău-intenționat, de către persoanele care fac abuz de prevederile legale, respectiv de micii contrabandiști, care zilnic transportă în România produse alimentare, țigarete și produse petroliere. Din nefericire, după cum am menționat, aceste persoane nu pot fi acuzate în mod direct de contrabandă, deoarece trec frontiera, precum și controlul vamal, cu produse în cantități și în limitele admise de lege. Astfel, respectând legislația în vigoare, ținând cont și de faptul că Poliția de Frontieră nu poate avea pretenții în partea ce ține de transportarea mărfurilor prin punctele de trecere a frontierei de stat, această atribuție fiind a Serviciului Vamal al RM, micilor contrabandiști ”legali” nu se poate interzice nimic, atât timp cât nu încalcă legea.

După cum am constatat pe teritoriul PTF Sculeni, precum și în urma discuțiilor cu unii șoferi, micii contrabandiști ”legali” reușesc în fiecare zi să traverseze frontiera de stat de cel puțin două ori, în grupuri organizate, ceea ce duce la îngreunarea activității PTF Sculeni, respectiv la deservirea unor persoane care desfășoară în zona respectivă niște activități aparent ilegale, dar absolut în limitele legislației Republicii Moldova și României.

Potrivit Regulamentului Poliției de Frontieră, precum și practicii create, pentru controlul unei persoane este alocat un minut, iar pentru verificarea documentelor unei mașini – până la 5 minute. Cât am stat la punctul de intrare în țară am văzut în fața ochilor cel puțin 20 de mașini „dotate” pentru mica contrabandă legală, iar coada formată a luat polițiștilor de frontieră cel puțin 1 oră de verificări, timp în care oamenii de bună-credință au fost nevoiți să aștepte în rând.

Cu toții știm că orice coadă formată la trecerea frontierei de stat naște din gura oamenilor injurii la adresa polițiștilor de frontieră și a vameșilor, deși toate cuvintele necenzurate ar trebui să fie adresate persoanelor de rea-credință, acelor contrabandiști care fac abuz de prevederile legale și aglomerează PTF Sculeni din interese meschine.

Pentru a vedea cât de aglomerat este un anumit punct de trecere a frontierei de stat, fie pe sensul de ieșire sau de intrare, recomand să consultați, înainte de drum, aplicația Trafic online de pe siteul border.gov.md. Aplicația Trafic Online vă oferă informații despre timpul mediu de așteptare la punctele de trecere ale frontierei.

Distribuie acest articol