Consiliul Politic Naţional al PLDM nu mai are încredere în liderii de la Chișinău

Consiliul Politic Național al PLDM a decis astăzi limitarea drepturilor Biroului Permanent Central de a mai negocia cu partidele politice alte chestiuni decât cele decise de Consiliu. Astfel, BPC a fost lăsat fără dreptul prevăzut la art.42 lit.h) din Statut, care stabilește că biroul negociază şi propune încheierea alianţelor politice cu alte formaţiuni politice.

Retragerea dreptului este dovada că liderii din teritoriu nu mai au încredere în cei de la Chișinău, iar din această cauză i-au transformat din persoane care decid în executori aplecați la picioarele CPN. Totodată, decizia consiliului înseamnă și suspendarea parțială a conducerii partidului.

Astfel, Streleț a fost obligat să meargă în fața PD, PL și PPEM să discute despre noua alianță de guvernare, însă fără dreptul de a accepta sau refuza un anumit candidat. Conducerea interimară a partidului, împreună cu toți deputații și alți lideri de la Chișinău, au fost puși strâns la perete, indicându-se acestora că în fața partidului sunt și alte interese, nu doar cele promovate până acum de cercurile restrânse.

Mai mult, decizia CPN a ridicat și dreptul lui Filat de a conduce din temniță, mutând adoptarea tuturor deciziilor ce țin de alianțe și miniștri în mâinile membrilor de partid, fiind luat și acest drept din brațele celor care împărțeau funcțiile după bunul plac și în dependență de suma cotizată. Se vede că mesajele lui Filat, citite de avocat, nu au sensibilizat membrii din teritoriu, iar aceștia l-au trimis frumos la plimbare prin ograda Penitenciarului nr.13 din Chișinău.

Probabil intenția de adoptarea a unei astfel de decizii a fost cunoscută Biroului încă de acum câteva săptămâni. Acum înțeleg de ce BPC spunea de fiecare dată că nu este temei pentru întrunirea Consiliului. Ei au încercat să-și păstreze drepturile, ca să se poată juca în continuare după cum recomanda Vlad Filat de după gratii.

În sfârșit în PLDM a început să lucreze democrația. S-a încheiat ERA când totul era decis de o singură persoană sau de un grupuleț. Acum puterea a trecut în mâinile celor care depun cel mai mare efort în campaniile electorale.

La final, vreau să atrag atenția și asupra obligației de a se găsi un compromis cu PD, PL și PPEM, ca în termen cât mai scurt să fie semnat un nou acord politic și votat noul Guvern.

Distribuie acest articol