Concluzie despre vizita Delegației RM la Riga: S-au dus boi și au venit vaci

timofti

În perioada 21-22 mai 2015 a avut loc Summitul Parteneriatului estic, Riga.

După cum era de așteptat, Moldova a fost reprezentată acolo de către bătrânul Președinte Nicolae Timofti. A ajuns la Riga cu avionul, achitând pentru această plăcere jumătate de milion de lei, deși airBaltic are cursa Chișinău-Riga-Chișinău, iar cheltuiala Republicii Moldova putea fi cu mult mai mică.

Am înțeles că a fost pe acolo și Chiril Gaburici. Nu știu cu ce a plecat. Oricum vizita lui a fost egală cu zero. Nimeni nu-l cunoaște și nu și-au dat interesul să-l salute măcar. A făcut-o doar Merkel, însă apropierea Cancelarului german a fost să-i trimită un mesaj lui Filat, că UE nu mai privește Moldova cu tot acei ochi dulci, din cauza miliardului furat și din cauza jocurilor politice făcute cu Partidul Comuniștilor, contrar votului pro-european al cetățenilor.

Acest Summit a fost așteptat de mulți și de mult timp. Moldovenii care înțeleg politica și pașii spre UE așteptau să fi depusă cererea de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. O așa cerere nu a fost depusă. Timofti a avut alte lucruri pe cap, el a trăit cu ziua de 21 și de 22, cu gândul să se mai plimbe cu avionul privat pe deasupra Europei.

Președintele a umblat pe acolo cu strânsul de mâini și a tot zâmbit delegațiilor străine. Ce să mai, a fost în vacanță achitată din impozitele noastre. Cam așa sunt toate delegațiilor în străinătate, unde pleacă Timofti. Multe pupături, însă nimic folos. Probabil se pusă nu în locul unde trebuie.

Din punct de vedere politic, eșecul de la Riga, evitat de presa lui Filat, este de fapt și capitularea Republicii Moldova în fața Rusiei.

Acum se încearcă reapropierea Moldovei de Rusia. Se vrea reluarea exporturilor, ridicarea embargoului și altor sancțiuni. Se negociază și deschis și pe ascuns. Noi multe nu vedem și nu auzim, însă jocurile din culise sunt mai interesante. Miza este ca Moldova să permită Rusiei să aducă armament în Transnistria, iar Moldova să ducă în Federație carne, legume, lapte și alte mărfuri. Acest interes al Rusiei a fost alimentat și mai mult după ce Ucraina a decis să interzică tranzitarea teritoriului său de către coloanele rusești cu armament îndreptate spre Transnistria.

Timofti a acceptat să facă jocul celor care negociază cu Rusia. El acceptă târgul cu Rusia, iar garanția continuării negocierilor a fost ca Moldova să fie un spectator la Riga, nu un partener estic care să depună cerere de aderare.

Ieri am citit mai multe analize făcute despre Summit. Am înțeles și eu tot ceea ce au înțeles și alții – Ucraina a luat locul Moldovei în cartea Istoriilor de succes. Moldova a fost ștearsă din acea listă, iar acum vecinii ucraineni sunt cei lăudați și susținuți.

De ce? Pentru că puterea de la Kiev, cu totul cu războiul avut cu Rusia, au înțeles că nu vor merge înainte dacă nu vor fi aplicate reformele cerute de UE. Ei au înțeles că trebuie combătută corupție și trebuie de ridicat calitatea vieții ucrainenilor.

Ai noștri au înțeles toate acestea, însă exact invers. Reformele din justiție s-au terminat cu reparația instanțelor de judecată și pusul teracotei prin WC-urile acestora, iar reforma Procuraturii s-a terminat exact când a început. Despre CNA și CNI nu spun nimic. La prima instituție a fost organizat un concurs fictiv, iar CNI este condusă de o persoană lipsită de integritate. Se întâmplă că cei fără integritate încearcă să-i pună la punct pe acei care sunt în aceeași situație. Greu și contrar cerințelor UE.

Acum, după evenimentul de la Riga, am rămas prizonierii Rusiei. Am fost reintroduși în sfera rusă de influență, fără ca noi să acceptăm acest lucru.

În schimb, politicienii din fruntea Statului, Președintele Timofti și ceilalți fără diplome se râd de noi ca de niște proști. Noi i-am ales, tot noi îi suportăm. Priviți imaginea de mai sus și înțelegeți din ea tot ce reprezintă conducerea acestui Stat capturat.

Concluzie despre vizita Delegației RM la Riga: S-au dus boi și au venit vaci.

Distribuie acest articol