Comunistul Nemerenco Valeriu deputat menținut ilegal pe lista Partidului Liberal?

Comunistul Nemerenco Valeriu deputat menținut ilegal pe lista Partidului Liberal?
Comunistul Nemerenco Valeriu deputat menținut ilegal pe lista Partidului Liberal?

UPDATE 16/11/12: Parlamentul a admis cererea de demisie a deputatului Nemerenco.

UPDATE 15/11/12: Liberalul Valeriu Nemerenco ar putea fi demis, astăzi, din funcţia de deputat // PublikaTV

Potrivit paginii web a Parlamentului, Nemerenco Valeriu este deputat pe listele PL, în urma plecării lui Lupan la ONU. Pe pagina web a Primăriei, Nemerenco Valeriu este pretorul sectorului Buiucani.

Potrivit Legii nr. 39 despre statutul deputatului în Parlament, art. 3 lit. d) Mandatul de deputat este incompatibil cu exercitarea oricărei alte funcţii remunerate, inclusiv a funcţiei acordate de un stat străin sau organizaţie internaţională, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului.

Art. 5 alin. 1) Deputatul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute la art.3 va demisiona, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat. La fel se va proceda şi în cazul apariţiei situaţiei de incompatibilitate în condiţiile art.4.
Art. 5 alin. 2) În cazul în care deputatul se află în unul din cazurile de incompatibilitate şi nu a depus, în termenul menţionat la alin.(1), cererea de demisie din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat, după expirarea acestui termen este suspendat de drept din funcţia incompatibilă.

Pe data de 30.12.11 a fost validat mandatul de deputat al lui Nemerenco, iar acesta a depus ulterior cerere de renunțare la mandat, în favoarea fotoliului de pretor.

Până în prezent, Comisia juridică, numiri şi imunităţi, unde președinte este Dl. Victor Popa (Liberal), nu a pus pe ordinea de zi examinarea cererii înaintate de Nemerenco, iar acesta este deputat cu acte în regulă, și pretor în același timp, încasând probabil salarii pentru ambele funcții.

Atrageți atenția la art. 5 alin. 2, la următoarea prevedere ”…nu a depus, în termenul menţionat la alin.(1)”. Aceasta înseamnă: Nemerenco Valeriu exercită funcția de pretor al sectorului Buiucani și de deputat, aparent legal. Una din cele două funcții ocupate putea fi suspendată doar dacă nu se depunea cererea în termen. Din câte se știe, Nemerenco a depus cererea în termenul stabilit la art. 5 alin. 1, din legea nominalizată, iar funcția de pretor nu-i poate fi suspendată, nici până la expirarea termenului de 4 ani a mandatului de deputat.

Probabil că juristul Victor Popa și Mihai Ghimpu știu destul de bine despre aceasta, însă nu știu cât de fericit este următorul pe lista PL, care de un an trebuia să fie deputat în Parlament.

Ilegalitatea constă din tergiversarea intenționată a examinării cererii depuse de Nemerenco, pentru ca acesta să fie deputat și pretor, în același timp, făcând uz de o lacună din lege, care prevede că se suspendă o funcție doar în cazul în care nu s-a depus cerere de renunțare la una din două, însă nu prevede că o funcție se suspendă din momentul depunerii cererii de renunțare.

”Sper” că Victor Popa este fericit, iar aici aș cita pe deputatul comunist, Sergiu Sârbu, care a spus că ”aproape toate inițiativele lui Victor Popa și Legile promovate de acesta sunt contrar Legii supreme și declarate ca neconstituționale de Curtea Constituțională”.

Potrivit portalului alegeri.md, următorul la fotoliul de deputat, conform listelor PL, ar fi trebuit să fie Apostol Ion (16), pedagog.

Am sunat la Pretura Buiucani să mă informez dacă Dl Nemerenco este la serviciu și dacă ocupă funcția de pretor. A răspuns o doamnă, foarte vulgar, care a zis că acum este un Pretor-interimar, însă nu a dat detalii în ce condiții și unde-i Dl. Nemerenco. Se vede că au sunat și reporterii PublikaTV, care vor veni cu mai multe detalii în timpul buletinului de știri de la ora 19:00 (06.11.12).

Tot din aceeași sursă (alegeri.md) vedem că Nemerenco Valeriu a venit în echipa PL de la PCRM. Nu este unicul comunist care a trecut în tabăra liberalilor, partid care și-a creat listele electorale inclusiv cu comuniști, printre care și Directorul Cimitirului Doina (Lazo).

Citiți și: Lupul înțepat de țânțarul unionismului

Distribuie acest articol