Companiile de asigurări nu vor să despăgubească agricultorii

Agricultorii din Nordul țării se plâng pe companiile de asigurări, deoarece acestea nu vor să despăgubească, conform contractelor încheiate.

Anul acest au fost afectate de grindină sute de hectare de măr. Recolta este compromisă, iar din 27-30 tone la hectar, doar 200 lăzi sunt bune de export, restul pleacă la suc și fabrici de magiun, deoarece mărul este lovit de grindină și are urme vizibile.

Chiar azi am primit câteva mere de la nord și m-am convins. Din toate merele care le-am primit, majoritatea sunt afectate (foto). Aceste mere nu le cumpără nimeni peste hotare. Cumpărătorii cred că au fost afectate de boli, sau alți dăunători (insecte), fapt pentru care fug de fructele ”defecte”.

În acest condiții, cum să lucreze agricultorii din Moldova cu așa parteneri? Oare nu au fost înșelați? CNPF ar trebui s reacționeze și să vină cu pachete de acțiuni în domeniu, care să impună responsabilitate companiilor de asigurări la capitolul despăgubiri, nu doar la capitolul încasări.

Vara trecută, în cadrul Proiectului Redescoperă Moldova am avut ocazia să mă plimb cu echipa prin această livadă, iar acum mă simt destul de supărat pe așa ”parteneri”, cum sunt companiile de asigurări.

Distribuie acest articol