Coaliția Pro-Europeană, a PLDM-lui

Partidul Liberal Democrat a făcut public documentul cu regulile de funcționare a Coaliției Pro-Europene, cu propunerea către colegii parlamentari de a forma o nouă majoritate parlamentară.

Dacă până la data de 13 februarie 2013, ora 13, fosta alianță se numea Alianța pentru Integrare Europeană, cu viziune deja spre integrarea europeană, acum PLDM propune un nou proiect politic pentru PL și PD, sau poate și PCRM-lui, denumit Coaliție Pro-Europeană.

În documentul dat public se spune că se renunță la partajarea politică a instituțiilor independente, dar pe de altă parte se solicită ca anumite Agenții să treacă în subordinea directă a Guvernului.

PLDM crede în continuare că Guvernul, funcția de premier, alte instituții repartizate politic încă în 2009, i-au rămas partajate. Până acum s-a demonstrat că și funcția de președinte a țării aparține PLDM-lui, iar ca rezultat constatăm că PLDM este partidul care conduce țara, dar și partidul care strică Moldova.

Conducând în prezent Parlamentul, Guvernul și Președenția, PLDM a venit cu un document care nu aranjează nici pe comuniști și nici pe democrați. Despre satisfacerea PL-lui nici nu poate fi vorba, pentru că Filat i-a exclus din negocieri și de la guvernare, după câte a afirmat de mai multe ori.

De ce nu ar conveni documentul PCRM-lui?

Partidul Comuniștilor nu va accepta niciodată semnarea unui asemenea acord, în formula și titlul propus. Aceștia s-au declarat convinși că nu doresc integrare europeană, dar doresc o alipire la Uniunea Sovietică Vamală. Însă prin denumirea viitoarei coaliții de guvernare PLDM-ul dă de înțeles deja că proiectul nu este adresat noilor colegi.

Aici trebuie să atrag atenția că Partidul Liberal democrat a fost tras deja pe sfoară de către Comuniști, votând cu aceștia, cu ochii închiși, o prevedere legală prin care au lipsit studenții de dreptul de a vota la orice secție de votare din localitățile unde-și fac studiile. Streleț a recunoscut că nu au citit ce au votat, iar acum regretă pentru votul acordat și solicită comuniștilor anularea votului, însă aceștia refuză și râd sub mustăți.

De ce nu ar conveni documentul PD-lui?

Partidul Democrat, prin vocea finului lui Plahotniuc, a transmis deja că nu votează un document intern al PLDM. Se cunoaște deja care sunt solicitările PD-lui, ce instituții se cere și ce poziții are partidul albastru.

Cum am menționat, PLDM a propus prin documentul său ca șefia unor instituții să nu fie repartizate politic, dar instituțiile asupra cărora sunt interese din partea PLDM să treacă în subordinea directă a Guvernului.

Pe lângă trecerea unora instituții în subordinea directă a Guvernului, PLDM propune crearea unor noi agenții, dintre care Agenția venituri publice, Agenția pentru asistență externă și Corpul de control al premierului.

Privitor la Corpul de control nu cred că ar trebui să fie careva pretenții, deoarece este nevoie de un Corp de control, numai că utilizat cu cap și la conducerea căruia să nu ajungă aceleași persoane cum ar fi Bodiu, dar, nu înțeleg pentru ce să înființezi o instituție paralelă cu Inspectoratul Fiscal. Or, PLDM nu-i ajunge doar FISC-ul, dar mai vrea o instituție care să stea cu mâinile pe controale și amenzi.

Punctul 7 din documentul înaintat prevede: Principiile de bază ale coaliţiei sînt: respectarea drepturilor şi libertăţilor omului; supremaţia legii şi independenţa justiţiei; combaterea corupției; neadmitere a subordonării instituţiilor statului intereselor de partid; responsabilitatea față de modernizarea social-economică a ţării; dezvoltarea durabilă prin afirmarea competiţiei corecte în cadrul unei veritabile economii de piață; implementarea respectului, toleranţei şi a altor principii democratice.

Este greu de crezut că măcar PLDM crede în documentul său, pentru că orice partid moare dacă scapă țâța guvernării din gură, prin ne-subordonarea unor instituții.

Este clar că înainte de vizita oficialilor UE cineva vrea să arate că au intenții de formare a unei coaliții de guvernare, pro-europeană, dar de fapt se mimează, prin publicarea unor documente care nu vor fi acceptate de nimeni, niciodată.

Da, nu uitați să șeful fisc a reușit în 6 luni să-și adune peste 2 milioane lei pentru o mașină nou, dotată cu toate celea, având un salariu de câteva mii lei. Interesant nu? Oare acumularea acestei sume în timp scurt nu spune nimic?

Dacă ar fi fost o intenție serioasă din partea PLDM, documentul dat presei ar fi conținut deja măcar denumirea partidelor agreate de PLDM, cu excepția PL, care a fost alungat de la masa negocierilor, iar azi a fost scos de la guvernare.

Distribuie acest articol