Cică moldovenii sunt alcoolici și fumători cronici

Pensionar, s. Ocnița, r. Ocnița
Pensionar, s. Ocnița, r. Ocnița

Raportul OMS nu este corect! Cei care se află la Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei cunosc de ce Raportul care ne face alcoolici nu este bazat pe date reale, dar, evident, nu vor spune nimic.

Astfel, OMS se bazează pe datele oficiale furnizate de autorități, însă, autoritățile cunosc cum se raportează de mai jos, de la producători, diferite produse alcoolici și articolele de tutun.

Nici un oficial nu va spune: Da, este contrabandă cu țigări și alcool, însă în rapoarte apare ca consum intern.

Anume contrabanda cu alcool și țigări ridică Moldova în topul alcoolicilor și fumătorilor. Nu neg, se bea mult și se fumează la fel de mult în țărișoara noastră, dar producătorii de alcool nu vând câte 21 litri de alcool pentru fiecare locuitor, sau câte 40 litri la 1/2 din aceștia, ca să ajungă la așa cantități vândute pe teritoriul Republicii Moldova. Or, am putea spune că de fapt moldovenii beau câte 50-60 litri de vin, dacă am pune în calcul și decalitri de vin depozitați în beciurile țăranilor.

Procentul din raportul OMS este de fapt un indicator al producerii și contrabandei cu alcool și țigări. În Moldova, în ultimii 3 ani, au răsărit făbricile de spirt ca ciupercile, iar la sudul țării Tutun-CTC pare că are concurență.

Poate o să vă întrebați ce legătură are contrabanda cu rapoartele către Ministerul Agriculturii, sau FISC, dar, cine e din sferă cunoaște că producătorii nu pot ascunde cantitățile de materie primă utilizată, iar în baza acesteia se fac calculele cu privire la cantitatea de alcool și țigări, produsă într-o anumită perioadă, băgând cisterne și pachete cu țigări la consum intern, potrivit actelor. Această procedură îi mai scutește de câteva taxe, documente și alte bătăi de cap.

Cu siguranță raportul va fi discutat, se vor da toți cu părerea. În două – trei zile dispare subiectul și va fi înlocuit de altul, dar, cu părere de rău, autoritățile nu se vor sesiza în vederea contracarării contrabandei cu alcool și țigări, înflorită de trei ani încoace.

Din păcate, presa a preluat acel raport, cu toate datele oficiale dar nu reale, apăsând pe sufletul moldoveanului chinuit de soartă, în loc să-l apere și să furnizeze o știre corectă, bine analizată. Aceasta se repetă an de an, pentru că avem o presă copy/paste.

Oare chiar presa crede că un bătrân, din satul Ocnița, r. Ocnița, care așteaptă dimineață lângă magazin să cumpere o pâine din cei 60 lei, rămași din pensie, mai are gândul să cheltuie bani pentru 21 litri de vin? Oare merită moldovenii înjosirea presei din generația copy/paste? Ar trebui să fie rușine celor care fac astfel de știri, distribuind raportul OMS și transformând poporul acestui Ținut în alcoolici și fumători cronici.

Dacă anul viitor Moldova se menține în top, sau crește, atunci să știți că contrabanda a mai crescut. De scăderi nici nu poate fi vorba 🙂

Distribuie acest articol