Cinismul lui Dorin Recean pe 7 aprilie 2013, despre 7 aprilie 2009

”Cer scuze de la cetățenii Republicii Moldova pentru comportamentul polițiștilor în aprilie 2009. Vreau să vă încredințez că acțiunile întreprinse în cadrul reformei — noua lege, noua structură organizatorică și noile regulamente interne — asigură ne-implicarea politicului în activitatea poliției. Împreună vom realiza reformarea sistemul justiției în totalitate, pentru a-l curăți de cei care ne țin captivi în trecut. Vreau să văd că cetățenii noștri sunt liberi, își exercită și apără drepturile și se bucură de dreptate”, acesta este textul lui Dorin Recean, publicat pe UNIMEDIA.

După 4 ani de la protestele din 7 aprilie 2009 îmi este rușine să citesc o asemenea ”adresare” făcută de un înalt oficial, ditamăi ministru de interne.

Am urmărit evenimentele de atunci din ”loja” presei străine, stând lângă reporterii Antena1, TVR și de la alte posturi din România, Rusia. Am văzut cum acționau polițiștii, scut-ul și SPPS. Am văzut cum Parlamentul și Președenția erau distruse, iar seara la emisiunea înPROfunzime am văzut cum arde Parlamentul în direct.

În următoarea zi am aflat despre terorizarea tinerilor din PMAN, despre torționari, trădători, provocatori și persoane care executau indicațiile celor aflați sus.

După 7 aprilie am aflat despre omorul lui Boboc, despre ”victoria” tinerilor și credeam într-un viitor mai bun pentru noi, fără un Minister de Interne ce bagă frica în oameni și fără funcționari cu mască de politician.

Nu a fost să fie, iar acum, după 4 ani a apărut Ministrul Dorin Recean cu o declarație care-ți taie toată respirația și puterea de a mai sta cu gândul la evenimentele de atunci.

Chiar dacă atunci nu era ministru, acesta a cerut astăzi scuze de la cetățenii Republicii Moldova, în special de la cei torturați. Eu înțeleg că politic, pentru creșterea și spălarea imaginii trebuie și este necesar de cerut scuze în fiecare zi, de la toți tinerii, nu doar de la cei torturați, pentru ceea ce au făcut polițiștii și politicienii după 7 aprilie. Însă, după ce torționarii de atunci ajung să fie repuși în funcții înalte în cadrul Ministerul de Interne… trece orice limite, nu doar a respectului față de cetățenii acestui Ținut, dar și față de aspirațiile democratice din 2009.

A scris Dragoș Galbur: Aprilie 2009 și scuzele cu iz de PR ale lui Dorin Recean

Dorin Recean ne dă acum cu capul de asfalt, în cel mai cinic și rușinos mod, promovând la MAI torționarii din și după evenimentele din 7 aprilie, iar în același timp cerând scuze. Toate acestea o face populist mod, călcând și scuipând peste toți cei care au adus PLDM, PL și PD la putere. Este regretabil să avem un asemenea ministru, care promitea schimbare și o altă imagine pentru Poliție… însă, una spune dar alta face. Ba chiar, Recean transmite prin mesajul său că nu va permite nimănui să ajungă la situația din 7 aprilie, când au executat ordinele conducerii țării de atunci (fapt care încă nu a fost demonstrat).

Probabil ”executarea ordinelor politice” este scuza pentru Recean. Da, art. 35 lit. f) din Codul Penal prevede că executarea ordinului sau dispoziţiei superiorului se consideră cauze care înlătură caracterul penal al faptei. Însă, este și articolul 40 prim din Codul Penal, prin care trebuiau trași la răspundere penală cei care au dat și au executat ordine ilegale în seara de 7 aprilie 2009, care au ajuns până la omorârea lui Boboc.

E trist că am ajuns că citim după 4 ani o asemenea adresare de la Ministrul de interne, în timp ce acesta promovează pe cei care au dat și au executat ordine ilegale pe data de 7 aprilie. Or, chiar și retragerea polițiștilor din incinta Parlamentului și Președenției a fost în baza unui ordin ilegal, deoarece Legea privind Serviciul de Protectie si Paza de Stat prevede că SPPS este direct responsabil să asigure securitatea primelor persoane în stat și a sediilor unde activează aceștia, însă aceștia au lăsat ușile deschise pentru toți, de parcă era Ziua ușilor deschise la Parlament și Președenție.

Nimic din ce a fost legal nu a fost executat, tot ce a fost ilegal a fost șters deja, iar acum, în cel mai rușinos, cinic și populist mod suntem puși să citim o adresare a unui Ministru care probabil adoră să ne dea cu capul de asfalt.

De fapt, noi suntem vinovați pentru această situație. Tinerii au dat PLDM-lui, PL-lui și PD-lui posibilitatea să ajungă la putere, numai că… aceștia au uitat chiar după prima victorie despre drepturile dobândite prin vărsările de sânge și vânătăilor celor ținuți în Comisariate.

E o prostie că tinerii mai votează aceste persoane, cu asemenea adresări cinice, după ce timp de 4 ani nu au primit nimic în schimbul protestelor, adică o viață mai bună și un viitor strălucit. De fapt, în schimb au primit corupție, hoție la nivel înalt și justiție mai proastă decât era pe vremea comuniștilor.

E o tâmpenie că am ajuns la acești 4 ani și să nu-i cunoaștem pe cei vinovați, chiar dacă toți arată cu degetul spre ei. Va fi o tâmpenie dacă îi vom mai vota și dacă tinerii nu se vor uni pentru a pune în aplicare ce au obținut în 2009, în acea primăvară tulburătoare și însângerată.

Recan a mai transmis: Împreună vom realiza reformarea sistemul justiției în totalitate, pentru a-l curăți de cei care ne țin captivi în trecut. Probabil mesajul său a fost înțeles greșit de cititorii acestuia. Mă tem că ministrul a spus că va scăpa de cei care mai amintesc în fiecare an despre torturile și ilegalitățile din 7 aprilie, nu de cei care au dat și executat ordine patru ani în urmă, unul dintre ei parcă fiind Coceorvă, cel despre care se spune că a torturat mai mulți tineri, dar recent a fost numit în cadrul Ministerului a fost numit în funcţia de şef al Direcţiei Poliţiei Municipale. Despre acesta a spus și Primarul Dorin Chirtoacă, recent (articolul îl găsiți aici).

Apoi… Domnule Ministru, veți scăpa de noi, de oamenii liberi, sau de cei care au făcut acel dezastru, pe 7 aprilie?

PS: Spre nordul țării a fost schimbat asfaltul. Trebuie de testat, cu capete de oameni liberi.

Distribuie acest articol