Cine este interesat sa monopolizeze piata turistica din Moldova?

La Chisinau au inceput deja discutiile despre impunerea garantiilor sau asigurarilor de insolventa pentru operatorii turistici si agentiile de turism. Aceasta masura este benefica si vine sa asigure turistii ca vor merge in vacanta si nu vor pierde banii, insa in cazul Republicii Moldova este prea devreme sa aplicam experienta din Romania sau alte state europene.

Da, ar fi nevoie ca turistul sa beneficieze de o asigurare a banilor sai, dar aceasta trebuie sa fie si intemeiata. La noi, daca vom face o analiza a situatiei din turism, vom vedea ca nu exista riscuri si nici precedente care pot sta la baza impunerii garantiilor sau asigurarilor de insolventa.

Piata turistica din Republica Moldova poate fi asemanata cu piata de apa sau pâine, deoarece clientii agentiilor de turism cumpara azi si pleaca in vacanta peste o saptamana. Adica, facand comparatia de mai sus, azi cumpara painea proaspata si o mananca pana nu s-a racit de tot. Din aceste considerente nu vad unde este riscul si necesitatea acelor asigurari, mai cu seama ca in prezent este asigurarea voluntara “storno” pe care o poate face oricine la incheierea contractului de turism.

Trebuie sa fim atenti ca, orice asigurare sau garantie de insolventa va fi reflectata in costul pachetul turistic, respectiv va duce la majorarea preturilor acestora. La o piata de 180 de mii de turisti… cu preturi si asa mari, nu ar prinde bine deloc o majorare de +5-10%.

Pana la urma, daca sa fim sinceri, discutiile despre garantii si asigurare au fost lansate de o companie de la noi care deja a cumparat vreo 20 de agentii turistice si detine monopolul pe destinatiile in Turcia, iar din acest an vrea sa ocupe si destinatiile in Grecia. Aceasta companie, cunoscuta la Agentia Turismului, la Guvern, Parlament, Fisc, Consiliul Concurentei si tot asa mai departe, vrea sa inlature orice concurenta de pe piata, iar la urma sa ramana singura in calitate de operator, iar prin celelalte 20 de agentii sa vanda pachete turistice. In asa fel concurenta va fi zero, iar piata extrem de scumpa si deloc flexibila.

Cu puterea economica a acestei companii nu trebuie sa ne punem. Ei au bani, influenta si oameni pusi peste tot unde trebuie. Din aceasta cauza, chiar daca agentiile mici se vor revolta, oricum proiectul va trece si vor fi impuse asigurarile si garantiile de insolventa. Ei asta vor si asta vor obtine!

Alo, Consiliul Concurentei, voi ce faceti? Va scarpinati in fund? Cand aveti de gand sa aparati concurenta pe piata turistica?

Distribuie acest articol