Chiril Lucinschi cedează postul care și așa este cedat de facto?

Astăzi Chiril Lucinschi a anunțat că a luat decizia să transmită unei asociații de jurnaliști cel puțin 75% din capitalul social al postului de televiziune TV7. Știrea despre Chiril a fost repede preluată de presa verde și în mediul online, însă nimeni nu s-a întrebat când televiziunea a fost cedată de facto, nu doar de jure.

Cine mai urmărește postul TV7, un post finanțat de Veaceslav Platon cu cel puțin 8 milioane de lei via BEM (investigația este pe net), înțelege că politica editorială de mult timp nu mai era stăpânită de Chiril Lucinschi. Băiatul tatei, flăcăul lui Petru, era doar proprietarul pe foaie, iar toate deciziile legate de politica editorială erau luat de Natalia Morari și Cristina Guțu.

În septembrie 2016, în zi de 13, ținând cont de situația alarmantă din domeniul media, dar, în realitate, pentru a fugi de răspundere și pentru a se feri de niște dosare penale, Ciril a decis să cedeze postul copiilor săi (vezi aici).

După cum relevă documentele și realitatea, Chiril a fost înlăturat de la TV7 încă de pe vremea când a cedat unui SRL terț practic tot timpul de atentă destinat anterior pentru anumite emisiuni, buletine de știri și altele.

Proprietara SRL-ul terț, fondat în 2013, poate fi aflată direct de pe companii.md sau idno.md. Tot pe aceste portaluri, cu date deschise, poate fi găsit și numele directorului SRL-ul care a preluat toată politica editorială de la TV7.

Ca să nu căutați prea multe, vă informez că fondatoarea SRL-lui este Natalia Morari, tot ea fiind și director. Anume prin această companie au trecut toate ”facturile” pentru propaganda de la TV7, fiind astfel evitate conturile directe ale televiziunii, respectiv fiind înlăturat Chiril de la gestionarea resurselor.

De menționat că, după întemnițarea lui Veaceslav Platon au început și problemele financiare la TV7, respectiv la SRL-ul terț, iar mai mulți jurnaliști au fost nevoiți să-și caute alte locuri de muncă, pe când colaboratorii rămași au stat fără salariu vreo câteva luni. Datoriile salariale au fost achitate tocmai înainte de sărbătorile de iarnă, când jurnaliștii de acolo au dat în presă tot ce ține de rețineri, în timp ce Natalia se plimba la cumpărături prin Italia.

În acest context, nu văd în acțiunea lui Chiril Lucinschi un mare pas în direcția dezvoltării jurnalismului independent sau colectiv. Pasul lui este unul mai mult de PR, fără nici măcar o acoperire, menit doar să dezorienteze opinia publică și telespectatorii.

Ce ține de cedarea postului TV unui grup de jurnaliști, pot să vă asigur de pe acum că, deși spun că va fi o pepenieră de jurnaliști corecți, oricum pe ecrane vor fi aceleași emisiuni de propagandă, aceeași politică de denigrare a țării și a puterii, precum și același îndemn de pus batista pe țambal. Or, dacă este să ne uităm puțin în jur, nu poate face jurnalism corect acea castă de jurnaliști care au mâncat până acum din buzunarul BEM, iar acum spun că vor fi pe cont propriu. Curvele rămân curve, chiar dacă se spovedesc sub poala popei. La fel, nu poate face jurnalism acea persoană care a stârnit protestul din 2009, apoi a coordonat protestele violente din perioada 2015-2016.

Mai pe scurt, dacă am asculta zvonurile, tranzacția anunțată este mai mult una în familie. Adică, Chiril va lua de jure și de facto de la copii, și va transfera totul concubinei, adică Nataliei, reprezentanta acelui grup misterios de jurnaliști. Simțiți schimbarea?

Și dacă am mai asculta alte zvonuri, putem felicita KGB-ul rusesc în legătură cu obținerea postului TV7. Știu că încurcătura este mare, însă finanțarea de acolo va veni, pentru că toată propaganda costă.

Distribuie acest articol
One Comment