Ce vrea Lupu de fapt și de ce ieri a dat cu declarații tăioase?

Ce vrea Lupu de fapt și de ce ieri a dat cu declarații tăioase?
Ce vrea Lupu de fapt și de ce ieri a dat cu declarații tăioase?
Încă nu am uitat cât de răzgânditor este Marian Lupu și cât de tare apără forțe periculoase Moldovei, doar din interes politic. Am scris despre aceasta și rămân pe aceeași poziție. Însă, ieri Marian Lupu a avut poziții schimbătoare. A fost parcă cu mâna pe ”riceag” și dădea din a doua în a treia, din a treia în a doua și tot așa.

După ședința Parlamentului de ieri spunea că vor fi alegeri anticipate, în 2013. Ieri seara, la Moldova 1 a spus că deja este pentru evitarea alegerilor anticipate, deoarece acestea ar afecta imaginea țării în fața partenerilor interni. Potrivit lui Lupu, acum cel mai important este semnarea Acordului de liber schimb cu UE și Acordul cu privire la asociere, care sunt preconizate pentru toamna viitoare.

Mihai Ghimpu, colegul de alianță al lui Marian Lupu, a afirmat astăzi în conferință de presă că cel care vrea alegeri anticipate ”să-și pună pofta’n cui”, iar AIE trebuie să reziste în continuare, de dragul poporului și acordurilor care trebuie să fie semnate. Tot Ghimpu a amintit despre situația creată de către Roșca și Voronin, când Moldova era în pragul alegerii drumului spre UE, însă au demis Guvernul înaintea unui summit european important.

Marian Lupu a spus în fața tuturor cam același motive ca și Mihai Ghimpu, punând accentele pe o alianță PLDM – PCRM. Însă, liderul PD spune că Vlad Filat ar chinui situația și Alianța. ”Pe de alta parte, Filat cred că încă nu e hotărât sa rupă alianța, el mai întâi vrea sa provoace o criza suficient de mare încât sa justifice de ce este nevoie sa sara în bratele PCRM. Urmăriți exact ce face și o sa vedeți ce se întâmplă.” a spus Marian Lupu la Moldova 1.

O altă afirmație interesantă a lui Marian Lupu de ieri dimineață este ”Au venit doi Vlazi…”. La emisiunea de la Moldova 1 a punctat din nou și a afirmat ”El (Vlad Filat) vede în Vlad Plahotniuc un concurent, dar nu un concurent direct, el înțelege bine că Plahotniuc are o capacitate buna de organizare, poate fi un bun manager politic și asta înseamnă un sprijin mare pentru PDM. Filat înțelege ca faptul ca electoratul PCRM începe sa migreze spre PDM înseamnă creșterea partidului nostru și vrea sa împiedice acest lucru. O face însă dintr-un orgoliu stupid.”

Nu știu pe cât de convingătoare este afirmația lui Marian Lupu, însă cert este faptul că ambii Vlazi au venit din business, continuând să se ”mănânce” și în politică. Unul din ei trebuie să cedeze, indiferent cât de bun organizator sau lider este.

Știind că este ascultat, Marian Lupu a scăpat în gura telespectatorilor și la urechile copiilor o frază prin care-l pune la pământ pe Vlad Filat, și anume ”El (Vlad Plahotniuc) a ajuns în aceasta funcție cu voturile PLDM, atunci când domnul Filat se reîmprietenise cu el, ne anunța că regretă că a luptat cu el, a regretat chiar că i-a spus Păpușar”.

Despre o prietenie Vlad Filat – Vlad Plahotniuc am scris încă anul trecut, când două televiziuni au încetat atacurile contradictorii dirijate de acești doi lideri, în baza unui acord. La acel moment nu a fost contestat nimic din ce am scris, iar acum primim confirmarea de la Marian Lupu.

Așa cum ieri i-am dat crezare lui Lupu, privind altercația dintre Vlazi (confrimată azi de Ghimpu), așa că-i dau dreptate și când spune despre reîmprietenirea acestora.

Pe lângă toate cele spuse de Marian Lupu ieri au fost și cuvinte grele, dar pe înțelesul tuturor. A dat de înțeles că este un acord pe care trebuie respectat, iar ce face PLDM nu e deloc bine.

Dacă dimineață spunea că vor fi alegeri anticipate, seara Marian Lupu a spus că PD nu mai dorește anticipate, iar cei care doresc ar fi de fapt PLDM.

În emisiunea de ieri Marian Lupu, printre rânduri, s-a referit la Alianța pentru Integrare Europeană la trecut. La un moment dat a spus chiar că ”Dacă vor sa revină, vom discuta cu ei. Deocamdată noi avem de a face cu acțiuni comune PCRM-PLDM, asta este evident. Scopul este clar, șantajul. Iar Filat va răspunde în fata alegătorilor pentru riscul la care supune iar alianța.

Atât Marian Lupu, cât și Mihai Ghimpu au arătat unde este Aliansu (versiunea Facebook). Cu toate acestea, pentru mine este greu de înțeles ce dorește anume Marian Lupu și de ce ieri a dat cu declarații tăioase, cu doi ani înaintea alegerilor, dacă spune că nu vrea anticipate?

Ar fi prea devreme să spui că Filat este cu comuniștii, că acesta distruge AIE, că se vrea stricarea relațiilor cu partenerii externi. Toate acestea ar trebui să fie înainte de alegeri, deși nu le susțin parțial.

Vrea oare Marian Lupu și PD să-l distrugă pe Vlad Filat, în timp ce ultimul ar dori același lucru? Tunetele și fulgerele de la impactul celor doi Vlazi nu ar fi prea negativ pentru Moldova?

Cum am scris la câteva articole, așteptăm. Așteptăm ziua când vom înțelege ce vrea Marian Lupu, ce vor Vlazii și când toți vor înțelege că pentru prosperarea poporului este nevoi de perceput Moldova ca Stat nu ca Societate pe Acțiuni, o unitate comercială, business.

PS. Unele declarații am luat de la Eugen Luchianiuc. Ăsta stă cu copilul acasă și urmărește toate declarațiile ”politicienilor” moldoveni 😀

Paralel, Cameron anunță referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE, anunță UNIMEDIA.

Distribuie acest articol