Ce se înțelege prin CORUPERE PASIVĂ?

înainte primeau găini penate, acum cer contravaloarea unei Ferme
Înainte primeau găini penate, acum cer contravaloarea unei Ferme

Ce-i drept îi drept, și ce-i Lege îi Lege. Codul penal al RM, art. 324 definește Corupția pasivă în felul următor: Fapta persoanei publice sau a persoanei publice străine care pretinde ori primeşte oferte, bani, titluri de valoare, alte bunuri sau avantaje patrimoniale fie acceptă servicii, privilegii sau avantaje, ce nu i se cuvin, pentru a îndeplini sau nu ori pentru a întîrzia sau grăbi îndeplinirea unei acţiuni ce ţine de obligaţiile ei de serviciu, ori pentru a îndeplini o acţiune contrar acestor obligaţii, precum şi pentru a obţine de la autorităţi distincţii, funcţii, pieţe de desfacere sau o oarecare decizie favorabilă. Până aici e clar, e din Cod…

Pentru mine corupere pasivă este atunci când stai pe o bucă sau pe două, depinde cât de mare ai crescut și dacă mai încapi întreg, nu doar pe jumătate, așezat bine merci pe scaunul din birou de la Spitalul raional, municipal, judecătorie, poliție și tot așa mai departe, și primești mită, fără să ceri. Iar, coruperea activă nu este atunci când țăranul vine cu găina în coș și intră da doctor să-l mulțumească, iar acela să-l treacă încă o săptămână la procedurile de perfuzie fără rând. Aici trebuie să amintesc că Codul penal spune că în acest caz țăranul că găinușa este coruptul activ.

Săptămâna trecută am fost în raionul Ialoveni. Două săptămâni în urmă am fost în raionul Anenii Noi. Tot în luna februarie am reușit să ajung și la Soroca. Peste tot aceeași problemă cu așa zișii funcționari publici PASIVI. O bătrânică dintr-un sat din raionul Ialoveni mi-a spus o întâmplare, care cu timpul a devenit banc: ”Pleacă o bătrână la Spitalul raional. Medicul întreabă: Cu ce ai venit babă? Bătrâna răspunde: Cu autobuzul doctore! Acesta, fără să o consulte, îi spune să vină peste o săptămână. La următoarea vizită doctorul întreabă din nou. Bătrâna la fel îi răspunde că a venit cu autobuzul. O nouă examinare a fost stabilită peste încă o săptămână. Tare baba, nu cădea în fața bolii. Peste șapte zile vine din nou la medic. Acesta întreabă: Cu ce ai venit babă? La care bătrâna îi răspunde: Cu o găinușă grăsuță! Doctorul: De la început nu ai putut veni așa? Acum tratamentul ar fi fost la final deja”.

Iată la astfel de cazuri, că-s multe și asta o știm cu toții, noi le spunem Corupere pasivă.

Eee… nu se recomandă acum să te duci cu ”autobuzul”. E periculos, iar uneori fără folos, sau nu ajungi unde trebuie. De aceasta ar trebuie de pus un articol 324 prim, în care să se definească Coruperea activă din partea funcționarilor publici. Iar în calitate de ”atkat”, cum spunea ieri un deputat liberal la Ședința Parlamentului, să fie pusă o cifră nu mai mică de 10 ani de închisoare, și interdicția ocupării unei funcții de conducere întreaga viață.

Jalea mare este atunci când azi arată că l-au prins, mâine acesta e în concediu de boală, cu buletin eliberat de săptămâna trecută, și scapă basma curată pentru că în acea zi nu era în timpul exercitării funcției, iar vizita la birou a fost întâmplătoare… exemple sunt destule.

www.gandrabur.net – Reacție la cazurile recente, care toate vor avea final fericit.

Distribuie acest articol