Ce se ascunde după Legea prășitorilor cu ziua?

Guvernul a dezbatut si a aprobat saptamana trecuta un proiect de lege cu privire la reglementarea zilierilor, adica a prasitorilor cu ziua pe dealul mare. Proiectul pare ar fi unul important, insa sub el pot sta mai multe capcane intinse de catre guvernanti oamenilor simpli, precum si angajatorilor, fie persoane juridice sau fizice.

Vezi aici: http://maia.gov.md/ro/comunicate-de-presa/activitatea-zilierilor-reglementata-prin-lege

Astfel, prasitorul cu ziua nu va trebui sa lucreze mai mult de 8 ore pe zi, respectiv nu mai mult de 40 de ore pe saptamana. Aceasta limita este buna, insa obligarea raportarii acestor munci de catre angajatorii persoane fizice si juridice este o prostie nemaintalnita.

Potrivit proiectului, persoanele care nu vor raporta zilierii vor fi sanctionati de catre Inspectia Muncii. Amenzile pentru atragerea la munca nu sunt deloc mici, respectiv va fi atrasa din urma si componenta coruptiei.

Insa, nu registrul de evidenta sau raportarea sunt cele mai crunte prevederi. Exista ceva mult mai important ascuns dupa acest proiect, si anume evidenta veniturilor obtinute de catre muncitorii cu ziua. Dupa cum se stie, in prezent un muncitor cu sapa in mana primeste 150 lei pe zi, respectiv in 10 zile ajunge la 1500, iar pe luna, fara sa depuna efort peste masuri, poate trece de suma de 2000 lei. Anume veniturile acestea sunt vanate de catre inspectori, in special de cei de la Casa Nationala de Asigurari Sociale si IM.

Luand in considerare veniturile ce depasesc venitul pe economie, fiind in acest sens si Registrul obligatoriu, sarmanii tarani nu vor mai putea aplica la indemnizatiile de somaj de la Stat, respectiv se vor lipsi de vreo 700 lei pe luna, bani care, pe langa cele 2000 lei stranse in vreo 2 luni, pot asigura catusi de putin existenta familiei.

Odata cu intrarea in vigoare a Legii, daca va trece de Parlament, fiecare prasitor cu ziua va trebui sa munceasca in asa fel incat sa nu obtina venituri mai mari decat salariul mediu. In caz contrar, dupa cum releva cele ascunse dupa proiect, se pune punct indemnizatiilor, iar in unele cazuri probabil vor fi aplicate si amenzi usturatoare. Va mai dori cineva sa praseasca cu ziua?

Eu sper ca se vor gasi deputati care se vor opune acestui proiect, ori macar sa indice in Lege ca veniturile obtinute cu ziua nu vor fi luate in calcul la obtinerea indemnizatiei de somaj, desi e greu de crezut ca puterea va accepta, deoarece ei de fapt pentru asta au elaborat aceasta Lege, adica sa identifice veniturile taranilor sarmani si sa nu le mai acorde indemnizatii!

Apropo, statul ne minte cu neimpozitarea acestor venituri, dar se stie ca ajutorul de somaj este cu mult mai mare decat un eventual impozit retinut, deci Statul face economie, iar proiectul scoate povara de pe umerii angajatorilor si o muta pe spatele taranilor, lipsindu-i de indemnizatiile lunare, care pentru unii este unica sursa de existenta, in special in perioada rece a anului.

Distribuie acest articol